Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China start onderzoek naar handelsbelemmeringen van EU

China start onderzoek naar handelsbelemmeringen van EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China onderzoekt of de recente verhoging van de importheffingen op Chinese elektrische auto's en andere maatregelen van de Europese Unie tegen de tweede economie van de wereld een belemmering vormen voor de vrije handel. Het Chinese ministerie van Handel startte het onderzoek na ontvangst van een verzoek van de Chinese Kamer van Koophandel voor de import en export van machines en elektronische producten.

Het onderzoek omvat ook maatregelen van de EU tegen Chinese industrieën, waaronder treinen, fotovoltaïsche panelen, windenergie en beveiligingsapparatuur. Het onderzoek moet op 10 januari 2025 klaar zijn, met een mogelijke verlenging tot half april. Fotovoltaïsche panelen worden gebruikt voor de omzetting van thermische energie in elektriciteit.

De handelsspanningen tussen de EU en China zijn de laatste tijd toegenomen door beschuldigingen dat Beijing oneerlijke handelspraktijken gebruikt om zijn eigen bedrijven voor te trekken. Brussel heeft vorige week hogere importheffingen voor Chinese elektrische auto's ingevoerd. De heffingen moeten een eind maken aan de oneerlijke concurrentie die China zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren.

De heffingen zijn nog wel voorlopig. Een definitieve beslissing wordt in november genomen. Als de Europese Commissie oordeelt dat China zijn gedrag niet aanpast, worden de maatregelen voor vijf jaar van kracht. De commissie opende ook een onderzoek naar een Chinese staatstreinfabrikant en de betrokkenheid van de Chinese overheid bij wind- en zonneparken.

Meer uit Financieel

Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

1 uur geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

3 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

4 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

6 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

6 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

8 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

8 uur geleden