Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: samenwerking met VN in gevaar na Xinjiang-rapport

China: samenwerking met VN in gevaar na Xinjiang-rapport

GENÈVE (ANP/AFP) - De samenwerking van China met het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties is "in gevaar" door de recente publicatie van een rapport over ernstige misstanden in de regio Xinjiang. China is erdoor gekwetst, zei de Chinese ambassadeur in Genève. "We kunnen niet samenwerken alsof er niets is gebeurd", waarschuwde hij.

Beijing reageerde eerder al negatief op het langverwachte rapport dat voormalig VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet eind augustus op de laatste dag van haar ambtstermijn vrijgaf. Een van de conclusies is dat in de westelijke regio sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen en mogelijk zelfs misdaden tegen de menselijkheid.

Het "uiterst problematische" Chinese beleid om terrorisme tegen te gaan in de overwegend door islamitische Oeigoeren bewoonde regio heeft geleid tot stelselmatige "ernstige en onnodige beperkingen van een breed scala aan mensenrechten", staat in het rapport. Met name Oeigoeren en andere islamitische gemeenschappen in Xinjiang zijn daar het slachtoffer van.

Handlanger van de VS

China beschuldigde de VN-afdeling er na de publicatie van een "handlanger van de VS en het Westen" te zijn. Het rapport zou politiek zijn gemotiveerd.

Ambassadeur Chen Xu merkte op dat zijn land overeenstemming had bereikt over allerlei soorten samenwerking met het mensenrechtenbureau van de VN. Volgens hem heeft het kantoor de deur dichtgegooid door het rapport vrij te geven en komt daarmee "alles in gevaar".

Hij benadrukte dat Beijing een groot voorstander blijft van de VN als geheel. Ook staat China open voor samenwerking met Bachelets opvolger, de Oostenrijker Volker Turk. De ambassadeur sprak de hoop uit dat de nieuwe mensenrechtencommissaris objectief en onpartijdig te werk gaat.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

1 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

2 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

2 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

4 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

4 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

5 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

6 uur geleden