
China roept banken op meer te lenen aan geplaagde vastgoedsector
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China roept de banken in het land op om de kredietverlening aan de geplaagde vastgoedsector op te voeren in het eerste kwartaal. Ook schort Beijing een belangrijke schuldbeperking voor de vastgoedbedrijven op zodat ze meer geld kunnen lenen voor overnames en fusies. Kenners zien hierin een signaal dat de autoriteiten steeds bezorgder worden over de liquiditeitscrisis in de vastgoedsector.
De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, in financiële nood. Grote projectontwikkelaars als Evergrande en Kaisa gaan gebukt onder een enorme schuldenlast en worstelen om deze schulden af te betalen. Beide bedrijven hebben in de afgelopen maanden al enkele betalingen aan obligatiehouders gemist.
De crisis op de vastgoedmarkt vormt een grote uitdaging voor Beijing om de groei van de op één na grootste economie ter wereld op peil te houden en de sociale stabiliteit in het land te waarborgen.
Schuldlimiet
Met de stap om geleend geld niet meer mee te tellen bij de schuldlimiet als dat geld wordt gebruikt voor de financiering van overnames en fusies, hoopt Beijing dat het voor de sterkere partijen op de vastgoedmarkt makkelijker wordt om noodlijdende branchegenoten over te nemen. Door de crisis is het voor vastgoedbedrijven moeilijker geworden om geld op te halen door onderdelen te verkopen. Ook zouden banken wel bereid zijn om leningen te verstrekken voor overnamedeals maar vinden projectontwikkelaars het moeilijk om overeenkomsten te sluiten.
Lan Zou, een functionaris bij de centrale bank van China, verklaarde vorige week op een persconferentie al dat "overnames en samenvoegingen van projecten de meest effectieve marktgerichte manier zijn voor de vastgoedsector om de problemen op te lossen". "Veel sterkere ontwikkelaars hebben bereidheid getoond om noodlijdende projecten van in geldnood verkerende concurrenten te kopen", aldus Lan.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.
7 uur geledenDETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.
8 uur geledenSCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.
9 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.
10 uur geleden