Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China prijst 'nieuw begin' van banden met Japan en Zuid-Korea

China prijst 'nieuw begin' van banden met Japan en Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - De Chinese premier Li Qiang heeft maandag opgetogen gereageerd op wat hij een "herstart" noemt van de betrekkingen tussen zijn land met Japan en Zuid-Korea. Hij riep op tot nauwere samenwerking met "een open houding en transparante maatregelen". Li sprak op de eerste topontmoeting in ruim vier jaar van de drie landen in Seoul. Die top vormt een poging om de banden op het gebied van handel en veiligheid nieuw leven in te blazen.

Die banden zijn de afgelopen tijd aanzienlijk verzuurd door de oplopende spanningen tussen China en Taiwan en de groeiende rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten, waarvan Japan en Zuid-Korea belangrijke bondgenoten zijn. Maar Li zei maandag volgens persbureau Xinhua dat de verhoudingen tussen China, Japan en Zuid-Korea niet zijn veranderd, ondanks "verregaande wereldwijde transformaties."

"Onze ontmoeting vandaag, de eerste in meer dan vier jaar, is zowel een herstart als een nieuw begin," zei Li volgens een bericht van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op X.

Vrijhandelsovereenkomst

Li, de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol en de Japanse premier Fumio Kishida zullen tijdens de top een gezamenlijke verklaring aannemen over zes onderwerpen, waaronder economie en handel, wetenschap en technologie, en hun vergrijzende bevolkingen, aldus ambtenaren in Seoul.

Wellicht lukt het de leiders ook de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen hun drie landen, die in 2019 vastliepen, te herstarten, melden Japanse media. De top van maandag volgt een dag nadat de leiders elkaar eerst afzonderlijk spraken. Li drong er maandag bij Zuid-Korea en Japan onder meer op aan om economisch "protectionisme" te verwerpen, melden Chinese staatsmedia.

Noord-Korea

De Zuid-Koreaanse president Yoon heeft China op zijn beurt gevraagd een constructieve rol te spelen in de situatie rond China's bondgenoot Noord-Korea. Dat land breidt zijn kernwapen- en raketarsenaal uit in weerwil van resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Noord-Korea heeft Japan er onlangs nog van op de hoogte gebracht dat het van plan is tussen 27 mei en 4 juni een raket met een ruimtesatelliet te lanceren, laat de Japanse kustwacht maandag weten.

De Chinese premier Li riep de "relevante partijen op om terughoudendheid te betrachten" met betrekking tot de situatie rond Noord-Korea, om zo "verdere complicaties van de situatie op het Koreaanse schiereiland te voorkomen". Er moet "een politieke" oplossing komen voor de problemen, benadrukte hij.

Meer uit Buitenland

Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

20 minuten geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

26 minuten geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

1 uur geleden
Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

2 uur geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

2 uur geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

2 uur geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

3 uur geleden