Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China plant als tweede land vlag op de maan

China plant als tweede land vlag op de maan

PEKING/LONDEN (ANP) - China heeft als tweede land een vlag op de maan geplant, ruim vijftig jaar nadat Amerikaanse astronauten daar hun eerste Stars and Stripes neerzetten. Het symboliseert de Chinese ambities in de ruimte.

De vlag blijkt te zijn geplant tijdens de missie van de onbemande ruimtesonde Chang'e-5. Foto's van de Chinese ruimtevaartautoriteiten tonen de rode vlag met vijf sterren die stilstaat op het windstille maanoppervlak, meldt de Britse omroep BBC. De beelden werden genomen door een camera op de Chang'e-5, die donderdag de maan verliet met monsters van de bodem.

De VS plantten de eerste vlag op de maan tijdens de bemande Apollo 11-missie in 1969. Vijf andere Amerikaanse vlaggen volgden. In 2012 bleek uit satellietbeelden dat vijf van de vlaggen nog steeds stonden, maar experts zeggen dat ze waarschijnlijk totaal zijn verbleekt door het zonlicht.

De eerste vlag werd, zo zei astronaut Buzz Aldrin, te dicht bij de Apollo-maanmodule geplaatst en is waarschijnlijk weggeblazen toen de module opsteeg.

Meer uit Buitenland

Walvisactivist Paul Watson opgepakt in Groenland

NUUK (AFP/ANP) - De politie in Groenland heeft de Canadese walvisactivist Paul Watson gearresteerd nadat Japan een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. De activist, die bekend staat om zijn acties tegen de walvisvaart, was met zijn schip aangemeerd in Nuuk, de grootste stad van Groenland.

32 minuten geleden
EU-buitenlandchef Borrell houdt ernstig gesprek met Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken wacht een ernstig gesprek met de 26 andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Centraal staat het recente solobezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan onder anderen de Russische president Vladimir Poetin. EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde het gesprek aan bij binnenkomst voor een vergadering van EU-ministers in Brussel.

36 minuten geleden
Netanyahu gaat Biden bedanken voor alles wat hij deed voor Israël

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten president Joe Biden bedanken "voor alles wat hij heeft gedaan voor Israël". Dat zei hij voor zijn vertrek naar Washington.

1 uur geleden
Oorlog in Oekraïne belangrijker voor Kremlin dan politiek in VS

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek waar in de komende maanden nog zo veel kan veranderen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.

2 uur geleden
Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

4 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

5 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

8 uur geleden