Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: ook meer regulering op gebied van voedsel en medicijnen

China: ook meer regulering op gebied van voedsel en medicijnen

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid komt de komende jaren met regulerende wetgeving op het gebied van voedsel en medicijnen. Dat staat in een plan dat de Communistische Partij bekend heeft gemaakt. Er lijken voor deze onderwerpen nieuwe wetten te komen op het gebied van nationale veiligheid, technologie en monopolies.

De extra regulering heeft verder betrekking op bedrijven die werken met data en kunstmatige intelligentie. "De groeiende behoefte van de mensen aan een beter leven stelt nieuwe en hogere eisen aan de rechtsstaat", staat in het plan. Exacte maatregelen worden niet genoemd.

Ook werd bekend dat toezichthouders de onlineverzekeringsmarkt gaan aanpakken. Bedrijven mogen geen ongepaste prijzen rekenen en geen ongepaste marketing meer toepassen, zo staat in een notitie die persbureau Bloomberg heeft ingezien. Ook moeten verzekeraars de privacy van hun klanten beter gaan beschermen. Bedrijven die zich niet aan de regels houden kunnen een "zware straf" krijgen.

Chinese technologiebedrijven

Grote Chinese technologiebedrijven staan al tijden onder druk omdat ze middels strengere regels worden aangepakt door de Chinese toezichthouders. Zo kwam Peking met maatregelen tegen Alibaba en Tencent om hun machtige marktposities aan te pakken. Webwinkel Alibaba kreeg een boete opgelegd van omgerekend circa 2,4 miljard euro.

Ook andere Chinese techbedrijven worden door de Chinese overheid intussen hard aangepakt, waaronder taxi-app Didi. Kort nadat het bedrijf een Amerikaanse beursnotering kreeg, werd bekend dat er een cyberveiligheidsonderzoek komt naar de app. Afgelopen maand stelde de waakhond al regels op voor Chinese maaltijdbezorgers zodat de omstandigheden van werknemers verbeteren. Zo moesten bezorgroutes aangepast worden. Ook moesten er redelijke bezorgtijden komen.

Bedrijven die actief zijn op het gebied van naschoolse bijlessen kregen ook klappen. Zij mogen van de Chinese autoriteiten geen winst meer maken. Die markt heeft een geschatte waarde van omgerekend 85 miljard euro.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

2 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

4 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

6 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

7 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

15 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

17 uur geleden