Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China ontkent verzoek aan Rusland over uitstel invasie Oekraïne

China ontkent verzoek aan Rusland over uitstel invasie Oekraïne

BEIJING (ANP/AFP) - China ontkent dat het Rusland heeft gevraagd te wachten met de invasie in Oekraïne tot na de Olympische Winterspelen in Beijing. Een inlichtingenrapport over het vermeende verzoek waar de krant The New York Times over heeft geschreven, wordt omschreven als "nepnieuws".

In het rapport staat dat hoge Chinese functionarissen begin februari met het verzoek kwamen. Beijing zou enige kennis hebben gehad van de plannen van Rusland voordat het Oekraïne binnenviel. De informatie is volgens de Amerikaanse krant verzameld door "een westerse inlichtingendienst".

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afkeurend gereageerd op de beschuldigingen. "Dit soort afleidingsmanoeuvres die de schuld verschuiven zijn ronduit verachtelijk", aldus een zegsman. Rusland viel Oekraïne vorige week binnen, vier dagen voor de sluitingsceremonie van de Spelen. Daarvoor verwierp Beijing de westerse waarschuwingen en omschreef die als een Amerikaanse hype.

Vorige maand spraken de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een partnerschap "zonder grenzen" af. Beijing heeft de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeeld, maar heeft ook niet zijn steun uitgesproken. De Chinezen brachten woensdag geen stem uit toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties akkoord ging met een resolutie tegen de oorlog in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Exitpoll: liberale PS grootste partij in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat voorlopig aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 30 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 24,67 procent. HLAS is goed voor 16,72 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 12,58 procent.

3 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

5 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

5 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

7 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

8 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

8 uur geleden