
China onderzoekt Vion in Boxtel om vermeend dumpen varkensvlees
BEIJING/BOXTEL (ANP/BLOOMBERG) - China onderzoekt de manier waarop vleesverwerker Vion uit Boxtel zijn varkensvleesproducten op de markt brengt in het land. Ook twee andere bedrijven uit de Europese Unie staan centraal in dat onderzoek. Beijing verdenkt de ondernemingen van dumping, het tegen een kunstmatig lage prijs verkopen van producten op de Chinese markt.
Dat heeft het Chinese ministerie van Handel donderdag bekendgemaakt. Vion is de grootste vleesproducent van Nederland en staat in de top drie grootste EU-varkensvleesverwerkers die exporteren naar China. De andere bedrijven die Beijing onderzoekt zijn het Deense Danish Crown en het Spaanse Litera Meat.
Vion was nog niet direct bereikbaar voor commentaar. Danish Crown stelt "volledig toegewijd en transparant" mee te werken aan het onderzoek.
Formele oproep
De bedrijven moeten vragenlijsten invullen, meldt het ministerie. China heeft ook 24 binnenlandse varkensvleesproducenten bij het onderzoek betrokken. De overheid wil van deze bedrijven weten in hoeverre de mogelijke dumping ze schade toebrengt.
Het Chinese ministerie van Handel meldde vorige maand al een onderzoek te starten. Die aankondiging kwam kort nadat de Europese Commissie had gemeld fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's in te voeren. Volgens Beijing volgde het onderzoek echter op een formele oproep van de China Animal Husbandry Group (CAHG), een staatsbedrijf dat namens de Chinese varkensindustrie spreekt. Volgens de CAHG is de hoeveelheid varkensvlees uit de EU dat op de Chinese markt belandt voldoende om van dumping te spreken.
Daling
De export van varkensvlees uit EU-landen richting China is de laatste jaren wel gedaald, stelde de Rabobank eerder. De bank verwacht bovendien dat die daling doorzet. Zo ging in 2020 nog 55 procent van de totale EU-varkensvleesuitvoer richting dat land, vorig jaar was dat nog 30 procent.
Chinese handelsbeperkingen, zoals hogere importtarieven, hebben volgens de Rabobank echter wel degelijk een ongunstig effect op de Europese varkensvleesmarkt. China is namelijk nog steeds de grootste afzetmarkt voor de EU als het op varkensvlees aankomt. Afgelopen jaar was de totale import van varkensvlees ruim 1,7 miljard euro waard. Spanje, Denemarken, Frankrijk en Nederland waren verantwoordelijk voor het grootste deel daarvan.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
19 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden