Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China neemt wraak en verbiedt BBC World News

China neemt wraak en verbiedt BBC World News

PEKING (ANP/RTR) - China heeft BBC World News verboden als vergelding voor het Britse besluit om de Chinese staatszender CGTN uit de lucht te halen in het Verenigd Koninkrijk. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet de Britse autoriteiten onlangs al "politieke redenen" te hebben voor het aanpakken van de Engelstalige nieuwszender CGTN.

Volgens de Britten wordt CGTN gecontroleerd door de Chinese Communistische Partij en dat is niet toegestaan. Het regime in Peking had al meteen gedreigd met tegenmaatregelen. China vindt dat de BBC niet "onpartijdig" en niet "waarheidsgetrouw" bericht, melden Chinese media. Eerder klonk het al dat de zender zich schuldig maakt aan het verspreiden van "nepnieuws" over de coronapandemie.

De BBC reageerde teleurgesteld op het Chinese besluit. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab sprak van een "onaanvaardbare beknotting van de persvrijheid". De stap zal China’s reputatie alleen maar verder schaden, twitterde de bewindsman.

Het Chinese BBC-verbod is de jongste escalatie in het conflict tussen Peking en Londen. Zij liggen al met elkaar in de clinch over onder meer het Chinese beleid rond de voormalige Britse kolonie Hongkong en het Britse besluit om het Chinese Huawei te weren uit het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

Gat in ozonlaag boven Zuidpool was haast nooit zo groot

PARIJS (ANP) - Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is haast nog nooit zo groot geweest als nu. Het gat is 26 miljoen vierkante kilometer in omvang, oftewel bijna drie keer Brazilië, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag.

1 uur geleden
NAVO's wapen- en munitievoorraad raakt op, meldt topman Bauer

WARSCHAU (ANP/RTR) - De bodem van de wapen- en munitievoorraad van de NAVO is door de oorlog in Oekraïne in zicht volgens NAVO-topman Rob Bauer. De Nederlandse luitenant-admiraal Bauer vindt dat de defensie-industrie de productie van uitrusting en munitie flink moet opschroeven. Hij zei dit op een conferentie in Warschau, het Warschau Veiligheidsforum.

1 uur geleden
Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

4 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

6 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

6 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

6 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

6 uur geleden