Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'China neemt omstreden veiligheidswet voor Hongkong aan'

'China neemt omstreden veiligheidswet voor Hongkong aan'

PEKING (ANP/RTR/DPA) - Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden veiligheidswet voor Hongkong aangenomen. Lokale media in Hongkong melden op basis van anonieme bronnen dat het wetsvoorstel met unanieme stemmen is goedgekeurd door het Staand Comité van het Volkscongres.

Met de nieuwe wet voor nationale veiligheid verstevigt Peking zijn greep op Hongkong, dat 23 jaar geleden werd overgedragen aan China, maar wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement hield. Internationaal is met grote bezorgdheid gereageerd op de plannen van China voor de nieuwe wet.

De veiligheidswet komt volgens Peking in reactie op de onrusten in Hongkong van afgelopen jaar die waren ontstaan na een wetsvoorstel waarmee uitlevering aan China mogelijk werd. Met de nieuwe wet wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en ondermijning verboden. De wet die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong.

Supervisie over stadsbestuur

De wet treedt in werking zodra hij is gepubliceerd in Hongkong. De verwachting is dat dit snel gebeurt. De bedoeling is dat China een nationaal veiligheidsbureau in Hongkong gaat opzetten dat inlichtingen verzamelt, dat misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt en dat "supervisie houdt over en sturing geeft aan het stadsbestuur".

De bekende pro-democratie-activist Joshua Wong zei in reactie op het nieuws over de wet dat hij stopt als leider van de groep Demosisto. Volgens Wong wordt hij "een primair doelwit" van de nieuwe nationale veiligheidswet. De regering in Taiwan heeft in een reactie zijn burgers gewaarschuwd voor de risico's bij het bezoeken van Hongkong.

Meer uit Buitenland

Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

26 minuten geleden
Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

1 uur geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

1 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

2 uur geleden
Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

2 uur geleden
Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

4 uur geleden
Europese leiders geschokt door aanval op Trump

DEN HAAG (ANP) - Europese leiders reageren vol afschuw op de aanval waarbij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. "Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen", zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

4 uur geleden