Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: Nederland, maak geen misbruik van exportcontroleregels

China: Nederland, maak geen misbruik van exportcontroleregels

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China hoopt dat Nederland de internationale handelsregels opvolgt en geen misbruik gaat maken van exportcontrolemaatregelen. Daarmee reageert de Chinese minister van Handel Shu Jueting op de recent ingestelde beperkingen voor de export van Nederlandse chiptechnologie naar China.

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over een exportbeperking van chiptechnologie naar China. Vorige week maakte het kabinet de beperkingen bekend. Het gaat daarbij nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van chipmachinemaker ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

Shu geeft nu aan dat Nederland en China in contact blijven over handel en economische kwesties. Hij roept op om samen met China de wereldwijde toeleveringsketens te blijven waarborgen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder al tegen de beperkingen te zijn. Nederland zou naar zijn eigen belang moeten kijken. Daarbij gaf een woordvoerder van het ministerie aan dat China via diplomatieke kanalen zijn ongenoegen over het besluit kenbaar zou maken.

Meer uit Financieel

Vliegmaatschappijen moeten binnen maand stoppen met 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP) - Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen de Autoriteit Consument & Markt en haar collega-toezichthouders. Als ze niet gehoorzamen, kunnen ze een boete krijgen.

7 minuten geleden
Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

DEN BOSCH (ANP) - Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van "aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen", meldt een woordvoerster van moederbedrijf Termeer Groep na berichtgeving door Hart van Nederland.

1 uur geleden
Pro-Palestijnse boycots zetten druk op resultaten McDonald's

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De pro-Palestijnse boycots tegen McDonald's zetten druk op de resultaten van de fastfoodketen. In de eerste drie maanden van het jaar was de omzetgroei bijna acht keer lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Onderzoek: wereldwijde groei smartphoneverkoop beter dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei was sterker dan verwacht, na tien moeilijke kwartalen, meldt onderzoeksbureau Canalys. Samsung leverde in tegenstelling tot heel 2023 in het eerste kwartaal weer meer telefoons af dan concurrent Apple.

1 uur geleden
Coca-Cola verkoopt iets meer frisdrank, maar maakt minder winst

ATLANTA (ANP) - Coca-Cola verkocht in de eerste drie maanden van het jaar iets meer frisdrank dan in dezelfde periode vorig jaar, maar maakte daarbij minder winst. Een verklaring geeft het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta niet, maar uit de cijfers is te herleiden dat wisselkoersschommelingen een rol spelen.

1 uur geleden
Air France-KLM sluit schrappen banen niet uit bij kostenbesparing

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM zoekt actief naar manieren om de kosten verder terug te dringen. Ook het schrappen van banen behoort tot de mogelijkheden, al is dat plan nog niet concreet, zei financieel topman Steven Zaat van het luchtvaartconcern in een toelichting op de kwartaalresultaten. Er werken zo'n 73.000 mensen bij het bedrijf.

2 uur geleden
Chinees technologieconcern Huawei maakt 564 procent meer winst

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese technologieconcern Huawei zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar met 564 procent stijgen. Deze cijfers heeft het bedrijf aan de Chinese overheid geleverd. Omgerekend bedraagt de winst ruim 2,5 miljard euro.

2 uur geleden