Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: NAVO moet geen confrontatie uitlokken over oorlog Oekraïne

China: NAVO moet geen confrontatie uitlokken over oorlog Oekraïne

BEIJING (ANP/AFP) - De NAVO moet geen "confrontatie uitlokken" met China over de banden die dat land onderhoudt met Rusland. Daarvoor heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd. De NAVO-leiders, die bijeen zijn in Washington, zeiden dat ze zich zorgen maken over de Chinese betrokkenheid bij de Russische defensie-industrie.

"NAVO moet ophouden met het opkloppen van de zogenoemde Chinese bedreiging en met het uitlokken van confrontatie en rivaliteit, en zich meer inspannen voor vrede en veiligheid in de wereld", zegt de woordvoerder van de Chinese missie bij de Europese Unie. Volgens China is "bij iedereen bekend" dat China niet de aanstichter is van het conflict. "Het standpunt van China ten aanzien van Oekraïne is open en openhartig."

China zegt zich neutraal op te stellen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Rusland en China hebben sinds de invasie wel de banden aangehaald, vooral op het gebied van handel. De Europese landen en de VS beschuldigen China ervan ook onderdelen te leveren voor de productie van wapens.

Meer uit Buitenland

Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

2 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

6 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

8 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

8 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

9 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

10 uur geleden