Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China maakt 'patriotisme' vereiste voor parlementariërs Hongkong

China maakt 'patriotisme' vereiste voor parlementariërs Hongkong

PEKING (ANP/RTR) - Terwijl de ogen van de wereld dezer dagen vooral op de Verenigde Staten zijn gericht, heeft het Chinese parlement besloten de autonomie van Hongkong verder in te perken door "patriotisme" voortaan een wettelijk vereiste te maken voor leden van het parlement van Hongkong. De China-gezinde regering van Hongkong heeft met de nieuwe wet in de hand per direct vier oppositieleden van de zogeheten Wetgevende Raad uit hun functie gezet. Dat kan zonder tussenkomst van een rechter, hebben bronnen die niet genoemd willen worden gezegd tegen de South China Morning Post.

De nieuwe wet is een harde klap voor de democratisch-gezinde oppositie in de voormalige Britse kroonkolonie. De miljoenenstad Hongkong maakt sinds 1997 weer deel uit van het communistische China, maar heeft wel een eigen rechtssysteem en parlement. In die Wetgevende Raad wordt slechts de helft van de parlementariërs rechtstreeks gekozen. Dat voedt de onrust in de metropool, waar sommige inwoners meer democratie eisen.

Peking stelde eind juni al een nieuwe nationale veiligheidswet voor Hongkong in, die volgens critici is bedoeld om de pro-democratische protestbeweging in Hongkong de kop in te drukken. Met de nieuwe wet is het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en ondermijning verboden. De veiligheidswet die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het in naam onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong.

In het verdrag dat China in 1997 sloot met het Verenigd Koninkrijk om de overdracht van Hongkong te regelen, werd het principe van 'één land, twee systemen' vastgelegd. In tegenstelling tot het communistische China, heeft Hongkong volgens dat principe een democratisch stelsel, een vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht. Volgens critici heeft Peking met de nieuwe veiligheidswet gebroken met 'één land, twee systemen'.

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

4 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

5 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

6 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

10 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

11 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

11 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

12 uur geleden