Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China legt sancties op aan Amerikaanse defensiebedrijven

China legt sancties op aan Amerikaanse defensiebedrijven

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China heeft sancties opgelegd aan vijf Amerikaanse defensiebedrijven. Op die manier reageert de Chinese regering in Beijing op een recente aankondiging van nieuwe Amerikaanse wapenverkopen aan Taiwan. China ziet dat als een ernstige schending van de eigen soevereiniteit en veiligheidsbelangen.

De getroffen bedrijven zijn BAE Systems, Alliant, AeroVironment, ViaSat en Data Link Solutions. De strafmaatregelen bestaan uit het beslag leggen op bezittingen van die bedrijven in China en het verbieden van transacties en samenwerking met organisaties en individuen in China, hebben Chinese autoriteiten zondag aangekondigd.

Vorige maand gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog de goedkeuring voor de verkoop van apparatuur om de tactische informatiesystemen van Taiwan te moderniseren. Daarmee is naar schatting 300 miljoen dollar gemoeid. Sindsdien heeft China zijn strijdkrachten rond de Straat van Taiwan in hogere staat van paraatheid gebracht.

Hoewel Taiwan sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 zelfbestuur heeft, beschouwt Beijing het eiland als een afvallige provincie. Dit is ook niet de eerste keer dat China Amerikaanse bedrijven sancties oplegt voor wapenverkoop aan Taiwan. Begin vorig jaar plaatste China Lockheed Martin en Raytheon al op een lijst van onbetrouwbare entiteiten. Daardoor mogen de bedrijven niet meer handelen met China. Ook mogen ze geen nieuwe investeringen meer in het land doen.

Meer uit Financieel

Coca-Cola verhoogt omzetverwachting na prijsverhogingen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola profiteert van zijn doorgevoerde prijsverhogingen. Het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta, heeft hierdoor zijn omzetverwachting voor heel 2024 naar boven bijgesteld.

5 minuten geleden
Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

1 uur geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

1 uur geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

1 uur geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

1 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

1 uur geleden
Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

2 uur geleden