Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China laat voor het eerst ruimtevaartuig landen op Mars

China laat voor het eerst ruimtevaartuig landen op Mars

PEKING (ANP/AFP) - Een Chinese onbemande verkenner is succesvol geland op de planeet Mars, melden Chinese staatsmedia. De succesvolle landing van Zhurong, zoals het wagentje heet, is een triomf voor Peking, dat steeds meer ambities heeft op het gebied van ruimtevaart.

De verkenner moest om een goede landing te maken eerst de 'zeven minuten van doodsangst' doormaken. De daling door de atmosfeer van Mars geldt als verraderlijk en is voor een aantal missies een brug te ver gebleken. De Chinese ruimtevaartdienst bevestigde dat de landing een succes was en president Xi Jinping feliciteerde alle betrokkenen.

China is het derde land dat gecontroleerd een 'rover' heeft laten landen op Mars. Dat lukte eerder alleen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. De staatstelevisie besteedde aandacht aan die historische gebeurtenis in het programma 'Nihao Mars' ('Hallo Mars').

Mythe

De Chinezen hebben de zes wielen tellende Marsrover vernoemd naar een mythische vuurgod. Het karretje vloog naar Mars aan boord van de ruimtesonde Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1). Die was in juli gelanceerd. In februari kwam het vaartuig aan bij planeet, na een moeilijke oversteek van 470 miljoen kilometer in ongeveer 200 dagen tijd.

Het wagentje met wetenschappelijke instrumenten is met een landingscapsule naar het planeetoppervlakte gebracht. Dat toestel gebruikte een parachute en stuwraketten om af te remmen tijdens de landing. Het bleef aanvankelijk op ongeveer 100 meter boven de grond hangen om een goede plek te zoeken.

China wil met de Zhurong sporen van leven vinden en het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen. De verkenner kan zich met een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur over het planeetoppervlakte bewegen en wordt aangedreven door zonne-energie.

De Marsmissie is niet enige ambitieuze ruimteproject van China. Dat begon eind april ook aan de bouw van een ruimtestation bij de aarde.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
....met 200 km / h..........zal wel drukfout zijn--2 km past beter.

Meer uit Buitenland

New York schrapt vrijwel alle coronamaatregelen

NEW YORK (ANP) - New York schrapt vrijwel alle maatregelen die verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. De Amerikaanse staat gold vorig jaar nog als een coronabrandhaard, maar inmiddels heeft ruim 70 procent van de volwassen inwoners er minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Gouverneur Andrew Cuomo zei dinsdag dat het tijd is om "terug te keren naar ons oude leven".

4 uur geleden
Arrestaties en gewonden rond Israëlische vlaggenmars

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA/AFP) - Bij een omstreden mars door Jeruzalem van nationalistische Israëliërs zijn dinsdag zeventien Palestijnen aangehouden. Veel Palestijnse organisaties zagen de 'vlaggenmars' als een provocatie en hadden opgeroepen tot een "dag van woede". Er vielen volgens Palestijnse hulpverleners minstens 27 gewonden bij confrontaties tussen Palestijnse betogers en de politie, die de route wilde vrijmaken.

6 uur geleden
Britse premier veroordeelt achtervolgen journalist door betogers

LONDEN (ANP) - Het belagen van een bekende Britse journalist door antilockdownbetogers heeft in het Verenigd Koninkrijk tot verontwaardiging geleid. De Britse premier Boris Johnson noemde het "schandalig" dat BBC-verslaggever Nicholas Watt is lastiggevallen terwijl hij zijn werk deed. Hij schreef op Twitter dat de media "zonder angst of vooroordelen verslag moeten kunnen doen".

6 uur geleden
Duitsland meldt 'babyboom' in jaar na eerste coronagolf

BERLIJN (ANP) - In Duitsland lijkt een jaar na de eerste coronagolf sprake te zijn van een babyboom. Het aantal geboortes in maart bereikte het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, meldt het landelijke statistiekbureau. Andere Europese landen, waaronder Nederland, registreerden in die maand ook een flinke stijging van het geboortecijfer.

6 uur geleden
Tienduizenden tieners melden zich voor coronaprik in Frankrijk

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is dinsdag begonnen met het inenten van jongeren vanaf twaalf jaar tegen het coronavirus. De ingeënte tieners behoren tot de jongste mensen in Europa die zo'n prik hebben gehad. Verpleegkundigen gebruiken in sommige gevallen extra kleine naalden bij het vaccineren van hun jonge landgenoten.

8 uur geleden
Hongarije verbiedt 'promotie' homoseksualiteit

BOEDAPEST (ANP/AFP) - Het Hongaarse parlement heeft een wet aangenomen die jongeren moet ‘beschermen’ tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Dat betekent in de praktijk dat onderwijs over die onderwerpen in de ban wordt gedaan. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de wetgeving, die ze vergelijken met het Russische verbod op "homopropaganda".

10 uur geleden
Poolse premier roept parlement bijeen na serie cyberaanvallen

WARSCHAU (ANP) - Poolse parlementariërs komen woensdag achter gesloten deuren bijeen om bijgepraat te worden over cyberaanvallen tegen hun land. Hackers hadden het volgens Poolse media onder meer voorzien op de mailbox en accounts op sociale media van Michal Dworczyk, de rechterhand van de premier die ook verantwoordelijk is voor het Poolse vaccinatieprogramma.

12 uur geleden