Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG/AFP) - China heeft twee Canadezen vrijgelaten die sinds 2018 vastzaten op verdenking van spionage. Het tweetal komt op zaterdagochtend (lokale tijd) aan in Canada, zei premier Justin Trudeau op een persconferentie. De vrijlating volgt kort op de deal die financieel topvrouw Meng Wanzhou van Huawei sloot met de Amerikaanse justitie, dat om haar uitlevering had gevraagd.

De topmanager werd verdacht van fraude en samenzwering en stond bijna drie jaar onder huisarrest in de Canadese stad Vancouver. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.

De Canadese zakenman Michael Spavor en zijn landgenoot Michael Kovrig werden kort na de detentie van Meng in 2018 gearresteerd. Spavor werd vorige maand in China nog tot elf jaar cel veroordeeld. Premier Trudeau maakte kort nadat Meng was vertrokken uit Canada bekend dat ook zijn landgenoten waren vrijgelaten.

Grote verontwaardiging

De vervolging van de 'twee Michaels' had in Canada voor grote verontwaardiging gezorgd. Een Canadees initiatief tegen het vastzetten van buitenlandse burgers om diplomatieke druk uit te oefenen, kreeg in februari de steun van Nederland en tientallen andere landen. China heeft steeds tegengesproken dat er een verband was tussen de arrestatie van de mannen en die van de Huawei-bestuurder.

"Er zal in de komende dagen en weken nog tijd zijn voor reflectie en analyses", zei Trudeau in Ottawa tegen de pers. "Feit is dat Canadezen enorm blij zullen zijn dat op dit moment, op deze vrijdagavond, Michael Kovrig en Michael Spavor op het vliegtuig zitten en naar huis komen."

Ook de Verenigde Staten hebben verheugd gereageerd op de vrijlating van het duo. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een korte verklaring dat zijn regering het Chinese besluit toejuicht om de twee Canadezen te laten gaan na "ruim 2,5 jaar arbitraire detentie".

Meer uit Buitenland

VS steunen Oekraïne met nieuw wapenpakket van 1,1 miljard dollar

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten bereiden een nieuw wapenpakket voor ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. Volgens Amerikaanse officials wordt de steun binnen enkele dagen officieel aangekondigd.

44 minuten geleden
Russen claimen grote overwinning in referenda

MOSKOU (ANP/DPA) - Nadat in drie bezette regio's in Oekraïne alle stemmen zijn geteld in de referenda over aansluiting bij Rusland, claimen Russische officials dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. "De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland", zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev volgens persbureau TASS.

2 uur geleden
Dochter van Iraanse ex-president aangehouden

TEHERAN (ANP/AFP) - In Iran is dinsdag de dochter van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani opgepakt omdat ze tot protesten zou hebben aangezet, meldde het Iraanse persbureau Tasnim. "Faezeh Hashemi is gearresteerd in het oosten van Teheran door veiligheidsagenten omdat ze relschoppers tot straatprotesten heeft aangezet."

3 uur geleden
Florida bereidt zich voor op orkaan Ian

TAMPA (ANP/RTR) - Florida zet zich schrap voor de orkaan Ian, die naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan de westkust van de Amerikaanse staat aan land zal gaan. Circa 2,5 miljoen inwoners kregen het bevel of de waarschuwing om te evacueren.

3 uur geleden
Saudische kroonprins Bin Salman nu ook premier

RIYAD (ANP/RTR) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is nu ook premier van het land, een post die gewoonlijk bezet wordt door de koning. Het Saudische staatspersbureau publiceerde dinsdag een koninklijk besluit met wijzigingen in het kabinet.

5 uur geleden
Russische dienstweigeraars van harte welkom in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zei dinsdag dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land.

6 uur geleden
Meer Russen naar EU sinds mobilisatie

WARSCHAU (ANP) - Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over. Dat is 30 procent meer dan een week eerder.

8 uur geleden