Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG/AFP) - China heeft twee Canadezen vrijgelaten die sinds 2018 vastzaten op verdenking van spionage. Het tweetal komt op zaterdagochtend (lokale tijd) aan in Canada, zei premier Justin Trudeau op een persconferentie. De vrijlating volgt kort op de deal die financieel topvrouw Meng Wanzhou van Huawei sloot met de Amerikaanse justitie, dat om haar uitlevering had gevraagd.

De topmanager werd verdacht van fraude en samenzwering en stond bijna drie jaar onder huisarrest in de Canadese stad Vancouver. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.

De Canadese zakenman Michael Spavor en zijn landgenoot Michael Kovrig werden kort na de detentie van Meng in 2018 gearresteerd. Spavor werd vorige maand in China nog tot elf jaar cel veroordeeld. Premier Trudeau maakte kort nadat Meng was vertrokken uit Canada bekend dat ook zijn landgenoten waren vrijgelaten.

Grote verontwaardiging

De vervolging van de 'twee Michaels' had in Canada voor grote verontwaardiging gezorgd. Een Canadees initiatief tegen het vastzetten van buitenlandse burgers om diplomatieke druk uit te oefenen, kreeg in februari de steun van Nederland en tientallen andere landen. China heeft steeds tegengesproken dat er een verband was tussen de arrestatie van de mannen en die van de Huawei-bestuurder.

"Er zal in de komende dagen en weken nog tijd zijn voor reflectie en analyses", zei Trudeau in Ottawa tegen de pers. "Feit is dat Canadezen enorm blij zullen zijn dat op dit moment, op deze vrijdagavond, Michael Kovrig en Michael Spavor op het vliegtuig zitten en naar huis komen."

Ook de Verenigde Staten hebben verheugd gereageerd op de vrijlating van het duo. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een korte verklaring dat zijn regering het Chinese besluit toejuicht om de twee Canadezen te laten gaan na "ruim 2,5 jaar arbitraire detentie".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter

CAPE CANAVERAL (ANP) - Miljoenen rotsen vliegen in de buurt van de planeet Jupiter. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. Voor het eerst gaat er nu een sonde naartoe, de Amerikaanse Lucy. Die wordt zaterdag gelanceerd. De lancering staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.

26 minuten geleden
Braziliaanse senaat adviseert vervolging Bolsonaro

RIO DE JANEIRO (ANP) - Een onderzoekscommissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Jair Bolsonaro strafrechtelijk wordt vervolgd wegens zijn beleid tijdens de corona-epidemie. Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, zei vrijdag op de Braziliaanse radio dat de commissie voldoende bewijs heeft voor elf criminele aanklachten tegen de rechts-radicale president.

28 minuten geleden
Britse politie ziet moord parlementslid als terreurdaad

LONDEN (ANP) - De Britse politie behandelt de moord op het Britse parlementslid David Amess als een terreurdaad. Coördinator van de Britse antiterreurpolitie Dean Haydon zei in de nacht van vrijdag op zaterdag in een verklaring dat in het voorlopige onderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen dat verband houdt met islamistisch extremisme.

3 uur geleden
IS claimt verantwoordelijkheid dodelijke aanslag Kandahar

KANDAHAR (ANP) - Islamitische Staat heeft de aanslag van vrijdagmiddag op een sjiitische moskee in Kandahar opgeëist. In een verklaring die de terreurorganisatie vrijdagavond laat verspreidde staat dat twee van haar aanhangers de bewakers van de moskee doodschoten en vervolgens zichzelf te midden van honderden gelovigen opbliezen.

3 uur geleden
Amerikaanse experts positief over boostershot Janssen-vaccin

WASHINGTON (ANP) - Onafhankelijke deskundigen die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, zijn unaniem positief over een boostershot met het coronavaccin van het Nederlandse Janssen. Mensen ouder dan 18 jaar zouden in aanmerking moeten komen voor zo'n extra prik, minstens twee maanden na de eerste inenting, melden Amerikaanse media.

9 uur geleden
Tsjechische premier wil geen nieuwe regering vormen

PRAAG (ANP/BLOOMBERG) - De Tsjechische premier Andrej Babis wil geen nieuwe regering vormen en zegt bereid te zijn de oppositie in te gaan. Volgens persbureau CTK wil hij de vijf partijen die een alliantie vormden tegen hem de kans geven.

9 uur geleden
Girl with Balloon van Banksy voor 3,1 miljoen pond geveild

LONDEN (ANP/AFP) - Een van de beroemdste kunstwerken van de Britse artiest Bansky is vrijdag geveild voor 3,1 miljoen pond (3,7 miljoen euro). Het gaat om een versie van Girl with Balloon waarin het meisje en de ballon op twee verschillende doeken zijn afgebeeld. Veilinghuis Christie's zei eerder dat het werk 4,1 miljoen euro moest opbrengen.

11 uur geleden