Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG/AFP) - China heeft twee Canadezen vrijgelaten die sinds 2018 vastzaten op verdenking van spionage. Het tweetal komt op zaterdagochtend (lokale tijd) aan in Canada, zei premier Justin Trudeau op een persconferentie. De vrijlating volgt kort op de deal die financieel topvrouw Meng Wanzhou van Huawei sloot met de Amerikaanse justitie, dat om haar uitlevering had gevraagd.

De topmanager werd verdacht van fraude en samenzwering en stond bijna drie jaar onder huisarrest in de Canadese stad Vancouver. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.

De Canadese zakenman Michael Spavor en zijn landgenoot Michael Kovrig werden kort na de detentie van Meng in 2018 gearresteerd. Spavor werd vorige maand in China nog tot elf jaar cel veroordeeld. Premier Trudeau maakte kort nadat Meng was vertrokken uit Canada bekend dat ook zijn landgenoten waren vrijgelaten.

Grote verontwaardiging

De vervolging van de 'twee Michaels' had in Canada voor grote verontwaardiging gezorgd. Een Canadees initiatief tegen het vastzetten van buitenlandse burgers om diplomatieke druk uit te oefenen, kreeg in februari de steun van Nederland en tientallen andere landen. China heeft steeds tegengesproken dat er een verband was tussen de arrestatie van de mannen en die van de Huawei-bestuurder.

"Er zal in de komende dagen en weken nog tijd zijn voor reflectie en analyses", zei Trudeau in Ottawa tegen de pers. "Feit is dat Canadezen enorm blij zullen zijn dat op dit moment, op deze vrijdagavond, Michael Kovrig en Michael Spavor op het vliegtuig zitten en naar huis komen."

Ook de Verenigde Staten hebben verheugd gereageerd op de vrijlating van het duo. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een korte verklaring dat zijn regering het Chinese besluit toejuicht om de twee Canadezen te laten gaan na "ruim 2,5 jaar arbitraire detentie".

Meer uit Buitenland

Rutte: Orbán hoeft geen excuses in ruil voor steun voor NAVO-baan

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft demissionair premier Mark Rutte niet om excuses gevraagd voor eerdere uitlatingen over Hongarije die volgens dat land onrespectvol waren. Wel is er afgesproken dat Rutte zijn Hongaarse collega een brief stuurt, waarin hij zal uitspreken dat hij beseft dat die verkeerd zijn gevallen. Rutte is "voorzichtig optimistisch" dat ook Hongarije hem zal steunen als nieuwe topman van de NAVO.

2 minuten geleden
NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

WASHINGTON (ANP/DPA) - Meer dan twintig leden van de NAVO zullen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag in Washington.

31 minuten geleden
Geen deal maar 'nuttige tussenstap' op EU-top over EU-topbanen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn het nog niet eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Hun overleg in Brussel van maandagavond was wel een "nuttige tussenstap", zegt hun voorzitter Charles Michel.

45 minuten geleden
Wopke Hoekstra na aannemen EU-natuurherstelwet: 'We hebben haast'

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.

3 uur geleden
Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

5 uur geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

5 uur geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

6 uur geleden