Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China kondigt sancties aan tegen politici VS

China kondigt sancties aan tegen politici VS

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - China gaat Amerikaanse politici sancties opleggen. Ook wordt het visumbeleid voor Amerikaanse diplomaten aangescherpt, meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

China reageert zo op Amerikaanse sancties tegen veertien Chinese toppolitici. Die kregen die strafmaatregelen opgelegd omdat ze volgens de VS een kwalijke rol speelden in besluitvorming over Hongkong.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie noemde de Amerikaanse politici die met sancties te maken krijgen nog niet bij naam. Hij maakte wel duidelijk met welke maatregelen Amerikaanse diplomaten in zijn land te maken krijgen. Houders van Amerikaanse diplomatieke paspoorten kunnen straks niet meer visumvrij naar Hongkong en Macau reizen. Die gebieden hebben een speciale status binnen de communistische volksrepubliek.

De VS en China liggen al geruime tijd in de clinch over de wijze waarop Peking omgaat met de speciale status van die miljoenenstad. De voormalige Britse kroonkolonie maakt sinds 1997 weer deel uit van China. Dat beloofde dat Hongkong tot 2047 een hoge mate van autonomie zou houden, maar volgens critici houdt Peking zich niet aan die afspraak.

Meer uit Buitenland

Jordanië meldt grootste hulpdropping boven Gaza tot nu toe

AMMAN (ANP/DPA/AFP/RTR) - Jordanië heeft naar eigen zeggen zijn grootste dropping van hulpgoederen in Gaza tot nu toe uitgevoerd. Daarbij is samengewerkt met de Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte, die ook vliegtuigen stuurden. De hulpgoederen werden met parachutes afgeworpen boven het noorden van Gaza.

5 minuten geleden
Macron roept bondgenoten Oekraïne op geen 'lafaards' te zijn

PRAAG (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen om dat land onverschrokken te blijven steunen in de strijd tegen Rusland. "We naderen een moment waarop het voor Europa nodig zal zijn om geen lafaards te zijn", zei hij op bezoek in Praag. "De oorlog is teruggekeerd naar ons land."

1 uur geleden
Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

2 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

2 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

9 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

10 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

10 uur geleden