Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China klaagt over bezoek Amerikaanse onderminister aan Taiwan

China klaagt over bezoek Amerikaanse onderminister aan Taiwan

PEKING (ANP/RTR) - De Chinese minister van buitenlandse zaken heeft donderdag formeel een klacht ingediend bij de Verenigde Staten vanwege het bezoek van een Amerikaanse topfunctionaris in Taiwan. Het bezoek ligt gevoelig bij China, dat Taiwan ziet als een afvallige provincie.

De Verenigde Staten sturen voor de tweede keer in korte tijd een topfunctionaris naar Taiwan. Het gaat om staatssecretaris Keith Krach, de hoogste functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die het eiland in vier decennia bezoekt.

China erkent Taiwan niet als zelfstandige staat en is daarom niet blij met het bezoek. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken laat weten dat zij zullen reageren met "noodzakelijk maatregelen" op het bezoek. "We dringen de VS erop aan de extreme gevoeligheid van de Taiwanese kwestie te erkennen. China zal de nodige maatregelen nemen, afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt." Het is niet bekend wat deze maatregelen inhouden.

Relatie onder druk

Het bezoek van Krach zet de relatie tussen China en de VS verder op scherp. De verhouding tussen de twee grootmachten is de afgelopen tijd al onder druk komen te staan door een reeks handels-, militaire en veiligheidskwesties, én het coronavirus.

De Amerikaanse staatssecretaris komt donderdagmiddag aan in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Zijn bezoek neemt drie dagen in beslag. Behalve dat hij een herdenkingsdienst voor oud-president Lee Teng-hui bijwoont, zal hij ook bespreken hoe economische samenwerking versterkt kan worden.

Meer uit Buitenland

EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

40 minuten geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

1 uur geleden
Tientallen aanhoudingen bij Italiaanse actie tegen 'Ndrangheta

ROME (ANP) - In Italië zijn 52 mensen aangehouden bij een landelijke politie-actie tegen de misdaadorganisatie 'Ndrangheta. Ze worden volgens het Italiaanse persbureau ANSA beschuldigd van het vormen van een gewelddadige criminele organisatie die gericht is op drugshandel.

2 uur geleden
Oud-president CAR Bozizé bij verstek veroordeeld tot levenslang

BANGUI (ANP/AFP) - De voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek François Bozizé is bij verstek veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hij is schuldig bevonden aan samenspanning en rebellie. Zijn twee zoons en twintig medeverdachten kregen dezelfde straf. Ook zij waren daarvoor niet in de rechtbank aanwezig.

2 uur geleden
Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

3 uur geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA/RTR) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De rechts-nationalistische politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd. De politieke partij heeft alle beschuldigingen ontkend.

3 uur geleden
Kyiv: Russische 'energieterreur' voor winter is nu al begonnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal zegt dat Rusland weer is begonnen met het systematisch aanvallen van de Oekraïense energievoorzieningen. Maar volgens Sjmyhal is de Oekraïense luchtafweer dit jaar een stuk beter voorbereid op de "energieterreur" dan vorige winter.

4 uur geleden