Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China is VS voorbij als grootste handelspartner EU

China is VS voorbij als grootste handelspartner EU

BRUSSEL (ANP/AFP) - China is de Verenigde Staten vorig jaar voorbijgestreefd als grootste handelspartner van Europa. Volgens de cijfers van statistiekbureau Eurostat was de handel tussen de EU en China vorig jaar goed voor 586 miljard euro. Tussen de VS en Europa ging het om 555 miljard euro.

Zowel de invoer (min 13,2 procent) vanuit de VS, als de uitvoer (min 8,2 procent) naar het land daalde aanzienlijk. Bij de handel met China was juist sprake van een toename. De export naar China nam met 2,2 procent toe en de invoer vanuit het land dikte met 5,6 procent aan. Het handelstekort ten opzichte van China nam verder toe en bedroeg vorig jaar 181 miljard euro. Met de VS heeft Europa een overschot van 150,9 miljard euro.

De handel met China kreeg de overhand na het eerste kwartaal. In die eerste maanden van het jaar viel de Chinese economie goeddeels stil als gevolg van de coronacrisis. Het herstel sindsdien was krachtig en de consumptie lag eind vorig jaar zelfs boven het niveau van voor de crisis. Dit heeft de verkoop van Europese producten gestimuleerd, met name in de auto- en luxegoederensector, terwijl de uitvoer van China naar Europa profiteerde van de sterke vraag naar medische apparatuur en elektronica.

Behalve door de coronacrisis is de trans-Atlantische handel met de VS belemmerd door een reeks van maatregelen over en weer. Die hebben geleid tot tarieven op staal en producten zoals Franse champagne of Harley-Davidson motorfietsen.

De onttroning van de VS komt op een moment dat de EU en China proberen om tot een investeringsovereenkomst te komen die Europese bedrijven betere toegang zou geven tot de Chinese markt.

Het Verenigd Koninkrijk, dat geen onderdeel meer is van de EU, staat op drie als het gaat om de belangrijkste handelspartner van het landenblok. Volgens Eurostat is de handel met het Verenigd Koninkrijk in 2020, het jaar waarin Groot-Brittannië officieel uit het landenblok stapte, sterk gedaald, hoewel het land tot 31 december in een overgangsperiode zat om de gevolgen van de brexit af te zwakken.

De uitvoer van de EU naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 13,2 procent, terwijl de invoer van over het kanaal met 13,9 procent terugviel.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

14 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

15 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

16 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

18 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

18 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

19 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

19 uur geleden