Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China hint op meer maatregelen tegen grote techbedrijven

China hint op meer maatregelen tegen grote techbedrijven

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China wil de invloed van grote technologiebedrijven in het land verder beteugelen. Ook wil het land de corruptie die volgens het communistische regime gepaard gaat met de "wanordelijke" groei van kapitaal uitroeien. China geeft daarmee aan dat president Xi Jinping nog niet klaar is met zijn aanval op de volgens hem te grote machtspositie van het bedrijfsleven.

De Centrale Commissie voor Discipline Inspectie (CCDI), het anti-corruptie-orgaan van de Communistische Partij, verklaarde tijdens een bijeenkomst de banden tussen geld en macht te verbreken en de corruptie in een reeks industrieën aan te pakken. Ook beloofde de CCDI "genadeloos op te treden tegen politieke samenzweringen en de vorming van belangengroepen binnen de partij", meldt staatspersbureau Xinhua.

Door de strengere aanpak van grote technologiebedrijven als Alibaba en Tencent zag de Chinese beurs afgelopen jaar al ruim 1 biljoen dollar aan marktwaarde verdampen. Ook andere sectoren van e-commerce tot onderwijs en taxidiensten kregen te maken met strengere regels.

Waarschuwing

De harde woorden van de CCDI worden ook gezien als een waarschuwing voor de functionarissen van de Communistische Partij om zich koest te houden in aanloop naar de belangrijke bijeenkomst later dit jaar, waarop president Xi naar verwachting zijn derde ambtstermijn zal veiligstellen.

De waarschuwing van de CCDI viel samen met de uitzending van de vijfdelige documentaireserie Zero Tolerance door de Chinese staatszender CCTV. In een van de afleveringen was Zhou Jiangyong te zien, de voormalige partijleider van de stad Hangzhou in het oosten van het land, die naar verluidt zijn invloed gebruikte om de bedrijven van zijn jongere broer te helpen. Bij een van die bedrijven zou naar verluidt ook Ant Group van Jack Ma als investeerder betrokken zijn geweest.

Alibaba

Hoewel de link met Ant Group in de aflevering niet rechtstreeks werd genoemd zakte het aandeel Alibaba, de eigenaar van Ant Group, vrijdag flink op de beurs in Hongkong. Jack Ma, de steenrijke oprichter van webwinkelconcern Alibaba, verdween in het najaar van 2020 maandenlang van de radar nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Ook moest Alibaba de beursgang van zijn financiële divisie Ant Group in 2020 op het laatste moment afblazen en openden de toezichthouders een kartelonderzoek naar het concern. Ma heeft zich sindsdien nog maar zelden in het openbaar laten zien en is niet langer betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering van Alibaba.

Meer uit Financieel

Amazon mag bezorgdienst met drones uitbreiden

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon mag in de VS zijn bezorgdienst met drones uitbreiden. De toestellen mogen voortaan van de Federal Aviation Administration (FAA) ook buiten het gezichtsveld van piloten vliegen, waardoor hun bereik wordt vergroot en meer klanten toegang krijgen tot de dienst. Amazon Prime Air gaat het gebied in Texas waar nu wordt proefgedraaid met de bezorgdrones uitbreiden.

3 minuten geleden
Denen moeten Ozempic inruilen voor goedkoper alternatief

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken, het thuisland van farmaceut Novo Nordisk, wil dat Ozempic-patiënten overstappen op een goedkoper geneesmiddel. De enorme populariteit van het diabetesmedicijn, dat steeds vaker wordt gebruikt als afslankmiddel, gaat de Deense gezondheidszorg te veel geld kosten.

21 minuten geleden
FNV wil stakingen in metaal- en techniekbranche uitbreiden

EINDHOVEN (ANP) - Vakbond FNV wil de stakingen in de metaal- en techniekbranche uitbreiden van 24 naar 48 uur. "We gaan opschalen in duur", laat FNV-onderhandelaar Peter Reniers donderdag weten tijdens een stakingsbijeenkomst in Eindhoven.

1 uur geleden
Brede oproep aan Gilead voor meer toegankelijk hiv-middel

FOSTER CITY (ANP/AFP) - De Amerikaanse farmaceut Gilead moet toestaan dat er meer en goedkopere versies komen van zijn nieuwe, veelbelovende medicijn tegen hiv. Meer dan driehonderd mensen, onder wie politici, gezondheidswetenschappers, activisten en beroemdheden als Gillian Anderson, Stephen Fry en Sharon Stone deden deze oproep donderdag in een brief aan topman Daniel O'Day.

1 uur geleden
EU voert 'verlammende' importheffingen in voor Russisch graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie voert onbetaalbaar hoge importheffingen in voor graan uit Rusland en Belarus, een nauwe bondgenoot. Dat kost Rusland inkomsten die het anders zou kunnen besteden aan de oorlog tegen Oekraïne. De heffingen moeten ook voorkomen dat het Kremlin de kans krijgt om de Europese markt te ontwrichten. En het wordt moeilijker voor Rusland om gestolen Oekraïens graan te slijten, zeggen de EU-lidstaten.

1 uur geleden
Sandalenmerk Birkenstock krikt omzetverwachting op

LONDEN (ANP) - De vraag naar sandalen van het Duitse merk Birkenstock blijft groot. De tot mode-item gebombardeerde instappers leverden het bedrijf in de eerste drie maanden van 2024 ruim een vijfde meer omzet op. Dat is voor het onlangs naar de beurs gestapte bedrijf reden om de omzetverwachtingen voor heel het boekjaar naar boven bij te stellen.

1 uur geleden
Hackers kunnen goede zaken doen met data Ticketmaster

DELFT (ANP) - Cybercriminelen kunnen goede zaken doen met de gegevens die hackers hebben gestolen van Ticketmaster. "Ze bevatten gevoelige informatie zoals volledige namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers en creditcardgegevens," zegt cybersecurity-expert Willem Zeeman van Fox-IT.

1 uur geleden