Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: gebruik geen nucleaire wapens in oorlog Oekraïne

China: gebruik geen nucleaire wapens in oorlog Oekraïne

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - China heeft vrijdag Rusland en Oekraïne opgeroepen om zo snel mogelijk met vredesbesprekingen te beginnen. Ook verwierp het ondubbelzinnig de inzet van nucleaire wapens in de oorlog: "Kernwapens mogen niet worden gebruikt en kernoorlogen mogen niet worden uitgevochten", aldus de Chinese verklaring. Deze en andere opmerkingen staan in een document van 12 punten over de "politieke regeling" voor de crisis. Het document werd vrijdag gepubliceerd, getimed om samen te vallen met de datum van de Russische invasie van Oekraïne precies een jaar geleden.

"Alle partijen moeten Rusland en Oekraïne steunen om in dezelfde richting te werken en de directe dialoog zo snel mogelijk te hervatten", aldus het document dat te vinden is op de website van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De belangrijkste punten zijn volgens China gericht op geleidelijke de-escalatie om uiteindelijk tot een staakt-het-vuren te komen.

De puntenlijst die China presenteert bevat onder andere het tegengaan van sancties die niet door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn goedgekeurd. Ook moet er een verbod komen op de ontwikkeling en het gebruik van biologische wapens. Daarnaast wil China dat de veiligheid van kerncentrales gewaarborgd wordt. Volgens China mag de veiligheid van een land ook niet ten koste gaan van de veiligheid van andere landen. Dialoog en onderhandelingen zijn dan ook de enige uitweg uit de Oekraïne-crisis, meent het.

China wil zichzelf opstellen als een neutrale partij terwijl het tegelijkertijd nauwe banden onderhoudt met strategisch bondgenoot Rusland. De Chinese diplomaat Wang Yi had woensdag een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en president Poetin in Moskou. Na zijn bezoek zei Moskou dat Peking zijn mening had gegeven over de aanpak van een "politieke regeling" van het conflict.

De Oekraïense president Zelenski zei donderdag dat hij geen Chinees vredesplan had gezien en Peking wilde ontmoeten over hun voorstel alvorens het te beoordelen. "Ik denk dat het in het algemeen een heel goed gegeven is dat China over Oekraïne is begonnen te praten en enkele signalen heeft uitgestuurd", zei Zelenski. "We zullen een aantal conclusies trekken nadat we de details hebben gezien van wat ze bieden. We zouden graag een ontmoeting met China hebben."

Meer uit Buitenland

Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

59 minuten geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

1 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

2 uur geleden
VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

2 uur geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

3 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

4 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

4 uur geleden