Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'China gaat voor het eerst in 50 jaar krimp bevolking melden'

'China gaat voor het eerst in 50 jaar krimp bevolking melden'

PEKING (ANP/RTR) - China heeft voor het eerst in een halve eeuw vastgesteld dat de bevolking is gekrompen. Dat kwam aan het licht bij een grote volkstelling, zeggen ingewijden tegen de krant Financial Times.

Als het bericht klopt, zou dat als een verrassing komen. Experts namen aan dat de bevolkingsomvang van het 1,4 miljard inwoners tellende land pas over enkele jaren zou pieken. Als de krimp nu al is ingezet kan dat de druk op de autoriteiten verhogen om sneller maatregelen te nemen om het tij te keren.

De Chinese autoriteiten maakten in 2016 al een eind aan de eenkindpolitiek, waarbij ieder stel maar één kind mocht krijgen. Dat beleid was juist bedoeld om de bevolkingsgroei af te remmen. Het land kampt inmiddels met dalende geboortecijfers en een vergrijzende bevolking. Dat heeft ook economische gevolgen.

China heeft wereldwijd nu nog de grootste bevolking maar kan in de komende jaren worden ingehaald door India. De Chinese autoriteiten houden eens in de tien jaar een grote volkstelling. Dat gebeurde in 2020 voor het laatst, maar de resultaten zijn nog steeds niet bekendgemaakt door het nationale statistiekbureau.

Meer uit Buitenland

Russen: Oekraïne trekt zich langs hele frontlinie terug

MOSKOU (ANP/RTR) - Volgens de Russen trekken de Oekraïense strijdkrachten zich terug langs de hele frontlinie in Oekraïne. Russische troepen zouden dit jaar inmiddels 547 vierkante kilometer grondgebied hebben veroverd, zegt de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe.

6 minuten geleden
China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

WENCHANG (ANP) - China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.

28 minuten geleden
Klimaatplan van Britse regering opnieuw onwettig verklaard

LONDEN (ANP/RTR) - Een Londense rechtbank heeft opnieuw een klimaatplan van de Britse regering onwettig verklaard. Drie klimaatactiegroepen spanden een rechtszaak aan omdat ze vinden dat niet genoeg wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

34 minuten geleden
2000 arrestaties bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Meer dan 2000 mensen zijn aangehouden bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten in de Verenigde Staten. De arrestaties vonden plaats op meer dan veertig campussen in zeker 25 verschillende staten, melden CNN, NBC en andere Amerikaanse media op basis van eigen tellingen.

1 uur geleden
Turkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Turkije stelt ook een permanente wapenstilstand in de Gazastrook als voorwaarde voor het hervatten van de handel met Israël, meldt handelsminister Ömer Bolat. Het land maakte donderdag bekend de handel per direct op te schorten in afwachting van "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied.

2 uur geleden
Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

3 uur geleden
Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

4 uur geleden