Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

Namens de EU waren de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese regeringsleiders Charles Michel naar Beijing gereisd om de Chinese president Xi Jinping and premier Li Qiang te spreken. "We hadden een open discussie", zei Von der Leyen na afloop. Maar de afsluitende persconferentie was niet, zoals gebruikelijk na internationale topontmoetingen, samen met de Chinese leiders.

Von der Leyen herhaalde wat ze had aangekondigd voor ze op reis ging, namelijk dat het voor de Europese Unie onacceptabel is dat China zoveel meer goederen naar de EU verscheept dan andersom. Volgens de EU heeft China vorig jaar bijna 400 miljard euro meer aan goederen in de EU verhandeld dan omgekeerd. De EU-leiders zeiden blij te zijn dat ze de kans hebben gekregen die scheve handelsbalans met "feiten en cijfers" te onderbouwen. "President Xi heeft zijn visie op de economie gegeven", klonk het droogjes. De zaak wordt nu in diplomatieke gesprekken verder uitgewerkt.

Grondstoffen

Ook het punt van de toegang tot grondstoffen als grafiet en lithium is besproken. De EU is voor deze grondstoffen bijna geheel afhankelijk van importen uit China nu dat land zo goed als een wereldwijde monopolist is geworden. "Europa wil niet van China afkoppelen, zoals met Rusland", zei Von der Leyen, "maar wel het risico verminderen" door handelsrelaties meer te spreiden.

Een van de problemen op de achtergrond is twijfel over welke positie China inneemt in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Voor Von der Leyen is die Chinese positie allesbepalend omdat de EU de Russische inval in Oekraïne beschouwt "als een existentiële bedreiging". Hoewel het erop lijkt dat China niet rechtstreeks wapens naar Rusland exporteert, is er wel een toename van de export van zogenoemde dual use-producten. Dergelijke producten als batterijen of chemicaliën kunnen zowel voor bijvoorbeeld medische doelen als militairen doelen worden gebruikt.

Duur top

De topontmoeting leek aanvankelijk voor twee dagen gepland, maar dat ontkende Von der Leyen na afloop op de persconferentie. "We hadden twee dagen gereserveerd", erkende ze, maar dat was om te kijken wat er het beste uitkwam. Ook dat is heel ongebruikelijk op dit niveau. Volgens diplomaten is het grootste belang van de topontmoeting dat het gesprek tussen de EU en China op gang blijft. De twee grootmachten hebben elkaar hoe dan ook nodig voor handelsrelaties.

Meer uit Buitenland

McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

1 uur geleden
Hunter Biden beschuldigt Republikeinen bij verhoor van liegen

WASHINGTON (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, houdt vol dat zijn vader niets misdaan heeft. Het onderzoek dat de Republikeinen hebben ingesteld is gebaseerd op een "valse aanname" en de beschuldigingen zijn "leugens". De onderzoekers "handelen in zinspelingen, vertekening en sensatiezucht", zo heeft hij volgens The New York Times (NYT) verklaard. De krant beschikt over een geschreven versie van die verklaring.

1 uur geleden
EU-landen volgen Brusselse rechtstaat-aanbevelingen amper op

LUXEMBURG (ANP) - De aanbevelingen die de Europese Unie jaarlijks doet aan lidstaten om hun rechtstaat te versterken hebben weinig effect. Slechts 11 procent daarvan werd in 2023 volledig opgevolgd en ruim een derde werd zelfs helemaal niet uitgevoerd, constateert de Europese Rekenkamer.

2 uur geleden
ICC: 52 miljoen euro schadevergoeding voor slachtoffers Ongwen

DEN HAAG (ANP/RTR) - De slachtoffers van de Oegandese militieleider Dominic Ongwen hebben recht op 52 miljoen euro schadevergoeding, heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bepaald. Niet eerder kwam het hof tot zo'n hoog bedrag.

3 uur geleden
Nobelcomité hekelt veroordeling Russische mensenrechtenactivist

OSLO (ANP) - Het Noors Nobelcomité heeft "met afschuw" kennis genomen van de veroordeling van de Russische mensenrechtenactivist Oleg Orlov. Die kreeg deze week van een rechtbank in Moskou tweeënhalf jaar cel opgelegd.

3 uur geleden
Nieuwswebsite: ook tweede ESF-lied Israël voorlopig afgewezen

GENÈVE (ANP) - De organisator van het Eurovisie Songfestival heeft nog een mogelijke Israëlische inzending voorlopig geweigerd. Nieuwswebsite ynet schrijft op basis van functionarissen bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat ook het lied Dance Forever, dat de tweede keus was, in de huidige vorm niet is goedgekeurd door de European Broadcasting Union (EBU).

4 uur geleden
100.000 stemmen op 'niemand' zetten Biden onder druk in Michigan

LANSING (ANP) - Kiezers hebben de Democratische voorverkiezing in Michigan aangegrepen om te protesteren tegen de wijze waarop president Joe Biden omgaat met de crisis in de Gazastrook. Meer dan 100.000 mensen steunden bij het stemmen geen enkele kandidaat, schreven Amerikaanse media nadat vrijwel alle stemmen waren geteld.

4 uur geleden