Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China en VS gaan meer met elkaar praten over economie

China en VS gaan meer met elkaar praten over economie

GUANGZHOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China en de Verenigde Staten gaan meer met elkaar praten over de economie. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en de Chinese vicepremier He Lifeng zijn dat overeengekomen na twee dagen van gesprekken in het Zuid-Chinese Guangzhou.

De bewindslieden deden de toezegging een reeks formele gesprekken te starten over wat ze "evenwichtige groei van de binnenlandse en mondiale economieën" noemen. In de praktijk lijkt het initiatief voor een belangrijk deel gericht op het wegnemen van Amerikaanse zorgen over China's overtollige productiecapaciteit.

"Ik ben van plan deze kans te benutten om te pleiten voor een gelijk speelveld voor Amerikaanse werknemers en bedrijven", zei Yellen na afloop in een verklaring. Ze wees er ook op dat als China iets zou doen aan de overcapaciteit in de industrie, dit goed zou zijn voor beide landen en de wereldeconomie als geheel.

Elektrische auto's

Het is bekend dat de VS zich ergeren aan bijvoorbeeld de vele elektrische auto's en zonnepanelen die China exporteert naar het Westen. Daarmee zou het land concurrerende bedrijven in de VS en ook Europa bedreigen.

Chinese staatsmedia lijken minder positief over het "praten over Chinese overcapaciteit". Volgens staatspersbureau Xinhua rieken de Amerikaanse woorden "naar een voorwendsel voor het invoeren van meer protectionistisch beleid om Amerikaanse bedrijven te beschermen".

Veel kritiek

"Het is nu bij de wereld bekend dat Washington onder het mom van nationale veiligheid niet zal aarzelen om zijn protectionistische tanden te laten zien in gebieden waar zijn suprematie wordt uitgedaagd", klinkt het.

Sinds haar aankomst in Guangzhou op donderdag heeft Yellen veel kritiek geuit op het economische beleid in China. Ze riep de regering in Beijing op om beter om te gaan met Amerikaanse en andere buitenlandse bedrijven die in China actief zijn. Yellen omschreef de gesprekken van deze week wel als productief en openhartig.

De twee grootmachten kwamen verder overeen om samen te werken bij de bestrijding van witwassen en illegale financiering. "Dit nieuwe initiatief stelt de VS en China in staat om 'best practices' te delen en updates te geven over stappen die we ondernemen om de mazen in onze respectieve financiële systemen te dichten", aldus Yellen, die dit weekend nog doorreist naar de Chinese hoofdstad Beijing.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

5 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

6 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

6 uur geleden