
China en Rusland verdedigen klimaatbeleid na kritiek Biden
BEIJING/MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - China en Rusland hebben hun klimaatbeleid verdedigd na kritiek van de Amerikaanse president Joe Biden. Die had schande gesproken over de afwezigheid van de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin op de klimaattop COP26 in Glasgow. De twee grootmachten zouden daarmee gebrek aan leiderschap tonen.
"Daden wegen zwaarder dan woorden", reageerde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Xi heeft China niet meer verlaten sinds het begin van de coronapandemie en komt ook niet naar de COP26, hoewel zijn land wereldwijd de meeste broeikasgassen uitstoot. Dat ergerde Biden, die klimaatverandering een "gigantisch" probleem noemde. Hij zei dat de afwezige wereldleiders een kans laten liggen om "mensen in de hele wereld en hier op de COP te beïnvloeden".
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de aanpak van klimaatverandering "meer is gebaat bij concreet beleid dan bij lege woorden". De woordvoerder benadrukte dat China wel degelijk serieuze stappen zet om klimaatverandering aan te pakken. Het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn en zou 9800 hectare land hebben herbebost op de dag waarop Biden zijn kritiek uitte.
Ontmoeting met Poetin
Biden zei dinsdag over Rusland dat de "toendra letterlijk brandt". Poetin toont volgens hem geen enkele wil om iets te doen aan zijn "ernstige klimaatproblemen". Een woordvoerder van het Kremlin pareerde dat met een jij-bak, wijzend op de branden in California als gevolg van de opwarming van de aarde. Hij voegde daaraan toe dat bij een volgende ontmoeting tussen Biden en Poetin de laatste uitgebreid uit de doeken kan doen wat Rusland doet aan klimaatbeleid.
Moskou ziet zo'n bijeenkomst het liefst nog dit jaar gebeuren. Deze week was er ondanks het wederzijdse wantrouwen al hoog bezoek in Moskou: CIA-directeur William Burns. Burns voerde gesprekken met het hoofd van de Russische veiligheidsraad en de buitenlandse inlichtingendienst, die de zegsman als "extreem belangrijk voor de onderlinge betrekkingen kenmerkte.
China en Rusland hebben beide 2060 als streefjaar aangemerkt om klimaatneutraliteit te bereiken, tien jaar later dan westerse landen.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
10 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
10 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
10 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
11 uur geledenMADRID (ANP) - Artsen zonder Grenzen (AzG) concludeert na eigen onderzoek dat drie medewerkers vier jaar geleden opzettelijk zijn gedood in de Ethiopische regio Tigray, waar toen een burgeroorlog woedde. De hulpverleners werden volgens de organisatie gedood terwijl ze in een duidelijk gemarkeerd AzG-voertuig onderweg waren naar gewonde patiënten.
11 uur geleden