Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China en Rusland verdedigen klimaatbeleid na kritiek Biden

China en Rusland verdedigen klimaatbeleid na kritiek Biden

BEIJING/MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - China en Rusland hebben hun klimaatbeleid verdedigd na kritiek van de Amerikaanse president Joe Biden. Die had schande gesproken over de afwezigheid van de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin op de klimaattop COP26 in Glasgow. De twee grootmachten zouden daarmee gebrek aan leiderschap tonen.

"Daden wegen zwaarder dan woorden", reageerde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Xi heeft China niet meer verlaten sinds het begin van de coronapandemie en komt ook niet naar de COP26, hoewel zijn land wereldwijd de meeste broeikasgassen uitstoot. Dat ergerde Biden, die klimaatverandering een "gigantisch" probleem noemde. Hij zei dat de afwezige wereldleiders een kans laten liggen om "mensen in de hele wereld en hier op de COP te beïnvloeden".

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de aanpak van klimaatverandering "meer is gebaat bij concreet beleid dan bij lege woorden". De woordvoerder benadrukte dat China wel degelijk serieuze stappen zet om klimaatverandering aan te pakken. Het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn en zou 9800 hectare land hebben herbebost op de dag waarop Biden zijn kritiek uitte.

Ontmoeting met Poetin

Biden zei dinsdag over Rusland dat de "toendra letterlijk brandt". Poetin toont volgens hem geen enkele wil om iets te doen aan zijn "ernstige klimaatproblemen". Een woordvoerder van het Kremlin pareerde dat met een jij-bak, wijzend op de branden in California als gevolg van de opwarming van de aarde. Hij voegde daaraan toe dat bij een volgende ontmoeting tussen Biden en Poetin de laatste uitgebreid uit de doeken kan doen wat Rusland doet aan klimaatbeleid.

Moskou ziet zo'n bijeenkomst het liefst nog dit jaar gebeuren. Deze week was er ondanks het wederzijdse wantrouwen al hoog bezoek in Moskou: CIA-directeur William Burns. Burns voerde gesprekken met het hoofd van de Russische veiligheidsraad en de buitenlandse inlichtingendienst, die de zegsman als "extreem belangrijk voor de onderlinge betrekkingen kenmerkte.

China en Rusland hebben beide 2060 als streefjaar aangemerkt om klimaatneutraliteit te bereiken, tien jaar later dan westerse landen.

Meer uit Buitenland

Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP) - Franse media melden dat een man zichzelf dreigt op te blazen in het consulaat van Iran in Parijs. De politie heeft het gebied afgezet en roept mensen op weg te blijven.

11 minuten geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen. Dat hebben diplomaten vrijdag bevestigd aan het Duitse persbureau DPA.

50 minuten geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

1 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

4 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

4 uur geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

6 uur geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

8 uur geleden