Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'China en Rusland houden verklaring Ethiopië tegen in VN'

'China en Rusland houden verklaring Ethiopië tegen in VN'

NEW YORK (ANP) - China en Rusland hebben vrijdagavond (lokale tijd) in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een verklaring tegengehouden waarin de VN vragen een einde te maken aan het geweld in de Ethiopische regio Tigray. Dat zeiden diplomaten. Door het verzet van de twee landen met vetorecht komt er een einde aan twee dagen van onderhandelingen over een tekst.

De initiatiefnemers hebben de hoop op een verklaring opgegeven, zegt een anonieme diplomaat. Er is geen consensus, zegt een andere diplomatieke bron, en er wordt niet meer gewerkt aan een verklaring.

Na mensenrechtenorganisatie Amnesty International had Human Rights Watch (HRW) Eritrese regeringstroepen er vrijdag nog van beschuldigd in de stad Axum een bloedbad te hebben aangericht. Volgens schattingen hebben zij eind november binnen 48 uur meer dan tweehonderd burgers, onder wie ook kinderen, omgebracht. HRW dringt erop aan dat de VN dringend een onafhankelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid opstarten.

Midden november trokken regionale strijdkrachten van Tigray en milities zich uit de stad Axum terug. Daarop beschoten Ethiopische en Eritrese troepen de stad. Ooggetuigen berichtten dat de soldaten willekeurig op burgers hebben geschoten, aldus HRW.

De Ethiopische regering lanceerde in november een militair offensief tegen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF), dat in de gelijknamige regio in het noorden van het land aan de macht was. Aanleiding waren de jarenlange spanningen tussen het TPLF en de centrale regering. Ondertussen zijn er ook andere actoren actief, waaronder troepen van de vroegere erfvijand en buurland Eritrea en milities. Honderdduizenden mensen in Tigray zijn op humanitaire hulp aangewezen.

Marc Lowcock, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei donderdag nog dat Eritrea zijn troepen moet weghalen uit de regio Tigray. Het was de eerste keer dat een VN-verantwoordelijke expliciet de terugtrekking van Eritrese troepen eist. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, wil bovendien dat er een "objectief en onafhankelijk onderzoek" komt naar mogelijke oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - De witte agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis terechtstaat voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd zal niet getuigen. Derek Chauvin heeft zijn besluit donderdag in de rechtbank bekendgemaakt.

24 minuten geleden
Controversiële veiligheidswet goedgekeurd in parlement Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de controversiële veiligheidswet die de veiligheid van de politie moet vergroten. Daarin wordt onder meer het kwaadwillig helpen identificeren van politieagenten strafbaar gesteld. Vanwege onvrede vanuit de bevolking is de inhoud van de wet deels aangepast, maar er is nog altijd kritiek.

1 uur geleden
VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De VS hebben tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden.

2 uur geleden
Buitenlandminister VS in Kabul voor terugtrekking troepen

KABUL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is in Afghanistan aangekomen voor gesprekken over de terugtrekking van de troepen. Hij legt de Afghaanse regering de plannen voor om vanaf mei tot 11 september alle Amerikaanse militairen terug te trekken. Ook strijdkrachten van buitenlandse partners bij het militaire ingrijpen in het land zullen vertrekken.

3 uur geleden
'Merkel vrijdag ingeënt met vaccin AstraZeneca'

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel.

3 uur geleden
Macron bij restauratie Notre-Dame 2 jaar na de brand

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Macron heeft een bezoek gebracht aan de precies twee jaar geleden deels door brand verwoeste kathedraal Notre-Dame in Parijs. Er zijn op grote schaal herstelwerkzaamheden gaande, die het volgens de planning over precies drie jaar mogelijk moeten maken dat er weer een kerkdienst plaatsvindt. De werkzaamheden lijken dan echter nog niet helemaal afgerond te zullen zijn.

4 uur geleden
Britse royals dragen geen militaire uniformen op uitvaart Philip

LONDEN (ANP) - Leden van de Britse koninklijke familie dragen allemaal burgerkleding tijdens de uitvaart van prins Philip. Koningin Elizabeth heeft voorgesteld dat haar familieleden hun militaire uniformen in de kast laten hangen, berichten Britse media. Zo moeten ongemakkelijke situaties worden voorkomen nu prins Harry zijn militaire eretitels heeft opgegeven.

4 uur geleden