Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede

China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede

BEIJING/MINSK (ANP/RTR/AFP) - China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede in Oekraïne. De twee landen kwamen tot die verklaring bij een ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko in de Chinese hoofdstad Beijing. Zij spraken hun diepe bezorgdheid uit over het gewapende conflict, meldt het Belarussische staatspersbureau Belta.

Xi en Loekasjenko zijn leiders van wie de Russische president Vladimir Poetin het meest afhankelijk is voor steun. Poetin is sinds de invasie in Oekraïne ruim een jaar geleden geïsoleerder komen te staan op het wereldtoneel. Tegelijkertijd worstelt zijn leger met het bereiken van de gewenste resultaten in Oekraïne.

Loekasjenko sprak in Beijing zijn steun uit voor het Chinese plan voor een bestand in Oekraïne, dat vorige week was gepresenteerd maar in Kiev en het Westen meteen op scepsis stuitte. De president zei dat de bijeenkomst met Xi plaatsvond "in een zeer gecompliceerde tijd die nieuwe onorthodoxe benaderingen en verantwoorde politieke beslissingen vereist". Volgens hem moeten die in de eerste plaats gericht zijn op het voorkomen van een "ongecontroleerde afdaling in een wereldwijde confrontatie zonder winnaars."

Xi en Loekasjenko sloten bij hun ontmoeting een reeks overeenkomsten om de samenwerking tussen hun landen te versterken.

Meer uit Buitenland

EU-topvrouw veroordeelt aanval Iran op Israël

BRUSSEL (ANP) - EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft de aanval van Iran op Israël scherp veroordeeld. De voorzitter van de Europese Commissie eist dat de Iraniërs en hun bondgenoten de beschietingen meteen staken.

11 minuten geleden
Media: reactie Israël later besproken door oorlogskabinet

TEL AVIV (ANP) - Israël heeft nog niet besloten hoe het gaat reageren op de grootschalige Iraanse aanval met drones en raketten, zegt een anonieme functionaris tegen nieuwssite The Times of Israel. Dat bespreekt het oorlogskabinet naar verwachting in de loop van de middag. Die bijeenkomst staat gepland voor 15.00 uur plaatselijke tijd, 14.00 uur in Nederland.

26 minuten geleden
VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

3 uur geleden
Dader dodelijke steekpartij Sydney had psychische problemen

SYDNEY (ANP) - De man die zaterdag in een winkelcentrum in Sydney zeven mensen met een mes doodstak en zeven anderen verwondde, had psychische problemen. Dat zei adjunct-commissaris van de politie in de deelstaat North South Wales Anthony Cooke zondag. De 40-jarige Joel Cauchi, die door een agent werd doodgeschoten, was bekend bij de politie, zei Cooke, die geen details gaf.

4 uur geleden
Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

JERUZALEM (ANP/DPA) - Van de meer dan driehonderd drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd, is "99 procent" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft de militaire basis Nevatim, in de Negev-woestijn, lichte schade opgelopen.

4 uur geleden
Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

5 uur geleden
Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

6 uur geleden