Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede

China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede

BEIJING/MINSK (ANP/RTR/AFP) - China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede in Oekraïne. De twee landen kwamen tot die verklaring bij een ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko in de Chinese hoofdstad Beijing. Zij spraken hun diepe bezorgdheid uit over het gewapende conflict, meldt het Belarussische staatspersbureau Belta.

Xi en Loekasjenko zijn leiders van wie de Russische president Vladimir Poetin het meest afhankelijk is voor steun. Poetin is sinds de invasie in Oekraïne ruim een jaar geleden geïsoleerder komen te staan op het wereldtoneel. Tegelijkertijd worstelt zijn leger met het bereiken van de gewenste resultaten in Oekraïne.

Loekasjenko sprak in Beijing zijn steun uit voor het Chinese plan voor een bestand in Oekraïne, dat vorige week was gepresenteerd maar in Kiev en het Westen meteen op scepsis stuitte. De president zei dat de bijeenkomst met Xi plaatsvond "in een zeer gecompliceerde tijd die nieuwe onorthodoxe benaderingen en verantwoorde politieke beslissingen vereist". Volgens hem moeten die in de eerste plaats gericht zijn op het voorkomen van een "ongecontroleerde afdaling in een wereldwijde confrontatie zonder winnaars."

Xi en Loekasjenko sloten bij hun ontmoeting een reeks overeenkomsten om de samenwerking tussen hun landen te versterken.

Meer uit Buitenland

Rusland oefent met intercontinentale ballistische raketten

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische strategische troepen zijn begonnen met oefeningen met mobiele nucleaire intercontinentale ballistische raketsystemen van het type Yars, meldt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. In totaal zijn meer dan 3000 militairen en zo'n 300 stuks materieel bij de oefeningen betrokken.

31 minuten geleden
VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

2 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

5 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

5 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

8 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

8 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

9 uur geleden