Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China en India voltooien troepenterugtrekking bij betwiste grens

China en India voltooien troepenterugtrekking bij betwiste grens

NEW DELHI (ANP/RTR) - China en India hebben de terugtrekking van hun troepen uit een betwist grensgebied in het Himalayagebergte afgerond. De aandacht gaat nu uit naar andere plekken langs de grens om het risico op confrontaties te verminderen, meldden beide grootmachten in een verklaring.

Eerder deze maand begon China met de ontmanteling van legerkampen en de terugtrekking van tanks en voertuigen bij het Pangong-meer. Ook India deed dat zoals na militaire gespreksrondes was afgesproken.

De spanningen tussen beide kernmachten liepen vorig jaar zomer op na de eerste fatale militaire confrontatie in meer dan 40 jaar in de bergachtige streek Ladakh bij Tibet. Zeker twintig militairen uit India kwamen om. China maakte afgelopen week bekend dat er destijds vier doden aan zijn kant vielen.

India en China vochten in 1962 een grensconflict uit. De buurlanden konden het ook daarna niet eens worden over waar de grens precies ligt. Op hoog niveau is besloten de zaak niet te laten escaleren en in gesprek te blijven.

Meer uit Buitenland

VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

5 minuten geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

17 minuten geleden
Rus die Spelen wilde 'destabiliseren' gelinkt aan FSB-eenheid

PARIJS (ANP) - De in Frankrijk aangehouden Rus die verdacht wordt van het plannen van "destabiliserende" activiteiten rond de Olympische Spelen, werkte aan een "grootschalig project" met "serieuze" gevolgen tijdens de komende weken van de Spelen. De opsporingsdiensten hebben daarvoor bewijs gevonden, melden Franse media.

42 minuten geleden
Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

1 uur geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

1 uur geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

3 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

5 uur geleden