Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China en India verrasten ook Timmermans met afzwakking over kolen

China en India verrasten ook Timmermans met afzwakking over kolen

GLASGOW (ANP) - Dat China en India op het allerlaatste moment van de klimaattop nog afzwakking eisten van de teksten over steenkool, kwam ook voor Eurocommissaris Frans Timmermans als een onaangename verrassing. "De enige die het me net van tevoren zei was meneer Xie Zhenhua, de Chinese hoofdonderhandelaar. Hij zei: dit komt eraan. Toen heb ik hem gevraagd dat vooral niet te doen", vertelt Timmermans na afloop in de wandelgangen.

China luisterde echter niet. In de slottekst werd een passage over "het uitfaseren" van steenkool uiteindelijk afgezwakt tot "afbouwen". De afgelopen dagen was er al meer voorbehoud ingebouwd. Zo gaat het niet over alle steenkool, maar over "ongemitigeerd" steenkoolgebruik. Dat wil zeggen steenkoolgebruik waarbij de CO2 de lucht in gaat. De bewoording laat dus ruimte voor kolencentrales waarvan de CO2 wordt afgevangen en onder de grond weggestopt, een omstreden techniek.

Nadat China, India en enkele andere landen duidelijk hadden gemaakt dat ze pas zouden instemmen met het hele akkoord als dit punt zou worden aangepast, moesten andere landen snel beslissen wat ze zouden doen. "Je moet dan kijken: kun je dat inpassen, welke gevolgen zitten eraan, kun je die zo beperkt mogelijk houden? Ik denk dat we daarin zijn geslaagd en nog steeds een heel goed akkoord hebben", zegt Timmermans.

Toekomst

Volgens de Nederlandse EU-bestuurder valt nog steeds te verwachten "dat je stapsgewijs van kolen afkomt". Hij denkt dat het ook "veel sneller gaat dan veel mensen denken". Timmermans verwijst naar Duitsland, dat eerst tegen 2038 wilde stoppen met kolen, maar inmiddels afkoerst op 2030. "Dat is al best snel. Ik denk dat je dat in heel de wereld zult zien. Niet alleen omdat kolen heel erg vervuilen, ze zijn ook economisch steeds minder interessant. Zeker als er veel meer hernieuwbare energie komt."

In een korte speech die hij na afloop van de top gaf, benadrukte Timmermans dat het "hier niet stopt". Tegen de andere onderhandelaars in Glasgow zei hij dat het werk "in hetzelfde tempo door moet gaan". De tweede man van de commissie hield een pleidooi tegen cynisme en vóór hoop. Hij vindt dat het akkoord dat zaterdag werd gesloten "hoop geeft", ook voor de toekomst van zijn eigen kinderen en kleinkind.

"Zo'n ambitie hebben we sinds Parijs niet gezien", zei Timmermans. Hij citeerde in een korte speech onder meer Winston Churchill, die eens zei dat succes bestaat uit "van mislukking naar mislukking gaan, zonder verlies van enthousiasme".

Meer uit Buitenland

Qatar: niets vreemds aan schenken vliegtuig aan regering-Trump

DOHA (ANP/RTR) - Qatar ontkent dat het invloed probeert te verwerven door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump een luxe passagiersvliegtuig als geschenk aan te bieden. Premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani noemde het op een economisch forum in Doha een "normaal" gebaar tussen bondgenoten. "Ik hoop dat de Verenigde Staten Qatar zien als een betrouwbare diplomatieke partner die niet probeert invloed te kopen."

19 minuten geleden
Rutte noemt betrekken Europa bij Oekraïne-overleg cruciaal

BRUSSEL (ANP) - Het is "cruciaal" dat de Verenigde Staten Europese bondgenoten betrekken bij de besprekingen over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, zegt NAVO-chef Mark Rutte. Het is "goed en positief" dat de Amerikaanse president Donald Trump na zijn telefoongesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin meteen ook Europese leiders belde, zei Rutte daags na Trumps telefoontjes.

30 minuten geleden
Door Rusland onderschepte tanker hervat reis naar Rotterdam

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Rusland heeft een olietanker vrijgegeven die afgelopen weekend aan de ketting was gelegd na vertrek uit Estland. Omroep ERR uit die Baltische staat bericht dat het schip de reis naar Rotterdam heeft hervat. Dat blijkt ook uit openbare trackinggegevens.

32 minuten geleden
Lidstaten keuren pandemieverdrag goed bij WHO

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Algemene Vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft na jarenlange onderhandelingen een pandemieverdrag aangenomen. Die internationale overeenkomst moet regelen dat landen en internationale organisaties na de coronapandemie beter samenwerken om vergelijkbare crises te voorkomen en te bestrijden.

1 uur geleden
Telefoonstoring leidt in Spanje tot problemen met 112

MADRID (ANP) - Een storing in het Spaanse telefoonnetwerk leidt in grote delen van het land tot problemen met het noodnummer 112. Het nummer is in delen van het land niet, of niet goed bereikbaar, melden de diensten op sociale media. Volgens Spaanse media ontstonden de problemen na een update in het netwerk van telefoonprovider Telefónica.

1 uur geleden
Parlement Hongarije keurt vertrek uit ICC goed

BOEDAPEST (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Hongaarse parlement heeft een voorstel goedgekeurd om uit het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen. "Hongarije wijst het gebruik van internationale organisaties, met name rechtbanken, als instrumenten voor politieke beïnvloeding krachtig af", staat in de tekst.

1 uur geleden
Arrestaties om mogelijke verkiezingsfraude in Vlaanderen

NINOVE (ANP/BELGA) - De Belgische autoriteiten hebben zeven arrestaties verricht om mogelijke verkiezingsfraude in de gemeente Ninove. Daar loopt een onderzoek naar het ronselen van stemmen en gesjoemel met doktersverklaringen, bericht omroep VRT.

2 uur geleden