Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China eist schrappen bezoek Amerikaanse toppolitica aan Taiwan

China eist schrappen bezoek Amerikaanse toppolitica aan Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - China heeft gewaarschuwd dat een bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan Taiwan tot strenge tegenmaatregelen zullen leiden. Beijing eist dat het bezoek van voorzitster Nancy Pelosi wordt afgelast. Ze brengt komende week een bezoek aan Japan, maar er is niets officieels gemeld over een eventueel uitstapje naar Taiwan. Ook Taiwan heeft haar bezoek niet aangekondigd. Maar volgens China staat het kennelijk op het programma.

De Verenigde Staten dienen zich te schikken naar het Chinese 'één-Chinabeleid', aldus een regeringswoordvoerder in Beijing. De Volksrepubliek China beschouwt het eiland als eigen grondgebied en duldt geen internationale erkenning van de onafhankelijke status. Pelosi zou overigens niet de eerste voorzitter van het Huis in Taiwan zijn. Newt Gingrich ging haar in 1997 voor.

De communistische Volksrepubliek ontstond na een burgeroorlog in 1949 en veel anticommunisten vluchtten naar het eiland Taiwan. Dat is sindsdien feitelijk onafhankelijk, maar de Chinese regering beschouwt het als een rebellerend eiland. Beijing accepteert niet dat mensen, organisaties, bedrijven of landen betrekkingen met Taiwan onderhouden.

De regering op Taiwan noemde zich China en bleef nog lange tijd onder meer bij de Verenigde Naties de officiële Chinese regering, maar daar kwam vijftig jaar geleden een einde aan. Nederland was al in 1950 een van de eerste westerse landen die de communistische regering in Beijing erkende, maar erkende niet dat die regering ook over Taiwan ging. Tegenwoordig erkennen nog geen twintig landen Taiwan officieel als onafhankelijk land. Het gaat dan voornamelijk om eilandstaten in de Stille Oceaan en een aantal Latijns-Amerikaanse landen, vooral in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

1 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

3 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

4 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

5 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

8 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

11 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

16 uur geleden