Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China eist schrappen bezoek Amerikaanse toppolitica aan Taiwan

China eist schrappen bezoek Amerikaanse toppolitica aan Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - China heeft gewaarschuwd dat een bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan Taiwan tot strenge tegenmaatregelen zullen leiden. Beijing eist dat het bezoek van voorzitster Nancy Pelosi wordt afgelast. Ze brengt komende week een bezoek aan Japan, maar er is niets officieels gemeld over een eventueel uitstapje naar Taiwan. Ook Taiwan heeft haar bezoek niet aangekondigd. Maar volgens China staat het kennelijk op het programma.

De Verenigde Staten dienen zich te schikken naar het Chinese 'één-Chinabeleid', aldus een regeringswoordvoerder in Beijing. De Volksrepubliek China beschouwt het eiland als eigen grondgebied en duldt geen internationale erkenning van de onafhankelijke status. Pelosi zou overigens niet de eerste voorzitter van het Huis in Taiwan zijn. Newt Gingrich ging haar in 1997 voor.

De communistische Volksrepubliek ontstond na een burgeroorlog in 1949 en veel anticommunisten vluchtten naar het eiland Taiwan. Dat is sindsdien feitelijk onafhankelijk, maar de Chinese regering beschouwt het als een rebellerend eiland. Beijing accepteert niet dat mensen, organisaties, bedrijven of landen betrekkingen met Taiwan onderhouden.

De regering op Taiwan noemde zich China en bleef nog lange tijd onder meer bij de Verenigde Naties de officiële Chinese regering, maar daar kwam vijftig jaar geleden een einde aan. Nederland was al in 1950 een van de eerste westerse landen die de communistische regering in Beijing erkende, maar erkende niet dat die regering ook over Taiwan ging. Tegenwoordig erkennen nog geen twintig landen Taiwan officieel als onafhankelijk land. Het gaat dan voornamelijk om eilandstaten in de Stille Oceaan en een aantal Latijns-Amerikaanse landen, vooral in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied.

Meer uit Buitenland

Olie op stranden Singapore na ongeluk met Nederlands schip

SINGAPORE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Meerdere stranden in Singapore zijn zaterdag gesloten door een olielek. Het lek ontstond een dag eerder na een aanvaring tussen het baggerschip Vox Maxima, dat onder Nederlandse vlag vaart, en een ander schip.

22 minuten geleden
Scholz: vredesvoorstel van Poetin was niet serieus

ROME (ANP/RTR) - Het jongste vredesvoorstel van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne was niet "serieus" en is daarom niet besproken door de leiders van de G7-landen, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij deed zijn uitspraken in Italië, waar de G7-top plaatsvindt, vlak voor zijn vertrek naar de vredestop voor Oekraïne in Zwitserland.

1 uur geleden
Complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen

HOUSTON (ANP) - Bijna alle bezittingen van complotdenker en mediapersoonlijkheid Alex Jones gaan onder de hamer. Een rechter in Texas besloot vrijdag dat alle eigendommen van Jones moeten worden verkocht zodat hij een zo groot mogelijk deel van de schadevergoeding kan betalen die hem is opgelegd voor zijn beweringen over een schietpartij op een basisschool. In de wet in Texas is vastgelegd dat hij het huis waarin hij woont wel mag houden.

5 uur geleden
Zwitserse vredestop voor Oekraïne gedomineerd door afwezigen

BÜRGENSTOCK (ANP) - In Zwitserland begint een tweedaagse vredestop voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie over hoe de oorlog met Rusland beëindigd moet worden. Er komen delegaties van zeker negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zullen zijn.

6 uur geleden
Zes doden bij Oekraïense aanvallen Belgorod

BELGOROD (ANP) - Bij Oekraïense aanvallen in de regio Belgorod zijn vrijdag volgens Rusland zes mensen omgekomen. Vier van hen zijn onder het puin gehaald in de grensplaats Sjebekino, waar een flatgebouw deels instortte na beschietingen.

6 uur geleden
President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

KAAPSTAD (ANP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Ramaphosa behaalde 283 stemmen, zijn tegenstander Julius Malema van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kwam uit op 44 stemmen.

8 uur geleden
Tijdelijke pier Gaza weggesleept vanwege weersomstandigheden

GAZA-STAD (ANP) - De pier die wordt gebruikt om hulp te leveren aan Gaza, wordt tijdelijk verplaatst naar een Israëlische haven om het bouwwerk te beschermen tegen verwacht slecht weer in het gebied. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag laten weten.

9 uur geleden