Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: economie zal ondanks groeirisico's bbp-doelstelling halen

China: economie zal ondanks groeirisico's bbp-doelstelling halen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Ondanks verscheidene risico's zoals corona-uitbraken en strenge lockdowns houdt China vast aan zijn ambitieuze doelstellingen voor economische groei. Dat schreef het Chinese staatspersbureau Xinhua op basis van niet nader te noemen "gezaghebbende departementen en personen".

De autoriteiten hebben volgens het persbureau "het volste vertrouwen" dat de doelen gehaald worden. De economie heeft nog altijd "veel strategische voordelen", zo zou in een rapport te lezen zijn. Ook de belangrijkste krant van de Communistische Partij publiceerde uit het document.

China zal het tweede kwartaal van het jaar aangrijpen om diverse maatregelen te nemen om de groei te stabiliseren en een gezonde ontwikkeling van de economie en de samenleving te verzekeren, aldus de berichten. Tegelijkertijd moet China vasthouden aan zijn aanpak van de coronapandemie, waarbij het geen besmettingen toestaat. Het beleid is om uitbraken zo snel als mogelijk onder controle te krijgen.

De Chinese regering stelde eerder dit jaar als doel de economie met 5,5 procent te laten groeien. Dat is het laagste percentage in meer dan dertig jaar tijd. In 2020 werd geen doelstelling bekendgemaakt, omdat de Chinese economie als gevolg van de coronapandemie nog maar 2,2 procent groeide. Afgelopen jaar groeide de economie met 8,1 procent.

Ondertussen verlaagden kenners van grote Europese banken, zoals UBS, Standard Chartered en Barclays hun prognoses voor de economische groei voor China vanwege de lockdowns en andere strenge maatregelen om de corona-uitbraken te beteugelen. De banken rekenen nu op een groei tussen de 4,2 en 5 procent. Daarbij rekenen ze erop dat Beijing meer ondersteuning zal gaan bieden. Dat zal vooral uit investeringen in infrastructuur bestaan. Ook zal het vastgoedbeleid naar verwachting soepeler worden, aldus kenners.

Meer uit Financieel

China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

2 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

3 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

3 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

13 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

13 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

14 uur geleden