Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: economie zal ondanks groeirisico's bbp-doelstelling halen

China: economie zal ondanks groeirisico's bbp-doelstelling halen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Ondanks verscheidene risico's zoals corona-uitbraken en strenge lockdowns houdt China vast aan zijn ambitieuze doelstellingen voor economische groei. Dat schreef het Chinese staatspersbureau Xinhua op basis van niet nader te noemen "gezaghebbende departementen en personen".

De autoriteiten hebben volgens het persbureau "het volste vertrouwen" dat de doelen gehaald worden. De economie heeft nog altijd "veel strategische voordelen", zo zou in een rapport te lezen zijn. Ook de belangrijkste krant van de Communistische Partij publiceerde uit het document.

China zal het tweede kwartaal van het jaar aangrijpen om diverse maatregelen te nemen om de groei te stabiliseren en een gezonde ontwikkeling van de economie en de samenleving te verzekeren, aldus de berichten. Tegelijkertijd moet China vasthouden aan zijn aanpak van de coronapandemie, waarbij het geen besmettingen toestaat. Het beleid is om uitbraken zo snel als mogelijk onder controle te krijgen.

De Chinese regering stelde eerder dit jaar als doel de economie met 5,5 procent te laten groeien. Dat is het laagste percentage in meer dan dertig jaar tijd. In 2020 werd geen doelstelling bekendgemaakt, omdat de Chinese economie als gevolg van de coronapandemie nog maar 2,2 procent groeide. Afgelopen jaar groeide de economie met 8,1 procent.

Ondertussen verlaagden kenners van grote Europese banken, zoals UBS, Standard Chartered en Barclays hun prognoses voor de economische groei voor China vanwege de lockdowns en andere strenge maatregelen om de corona-uitbraken te beteugelen. De banken rekenen nu op een groei tussen de 4,2 en 5 procent. Daarbij rekenen ze erop dat Beijing meer ondersteuning zal gaan bieden. Dat zal vooral uit investeringen in infrastructuur bestaan. Ook zal het vastgoedbeleid naar verwachting soepeler worden, aldus kenners.

Meer uit Financieel

Vakbonden bereiden acties bij NS voor

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijke stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

12 minuten geleden
Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

37 minuten geleden
Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.

40 minuten geleden
Mercedes-Benz partner bij bouw grote accufabriek in Hongarije

STUTTGART (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz doet mee aan de bouw van een grote fabriek voor accu's voor elektrische auto's in Hongarije. Die fabriek wordt gebouwd door het Chinese Contemporary Amperex Technology CATL). Daarmee is een investering gemoeid van 7,3 miljard euro.

1 uur geleden
NS dreigt met gang naar rechter als spoorbonden gaan staken

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties "zeer schadelijke gevolgen" hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

1 uur geleden
Prada wil 1 miljard ophalen met tweede beursnotering in Milaan

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse modehuis Prada wil minstens 1 miljard dollar ophalen met een tweede beursnotering in Milaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De in Milaan gevestigde maker van luxe kleding, parfums en designerhandtassen heeft al een beursnotering in Hongkong en zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm hebben genomen om een notering in het thuisland voor te bereiden.

1 uur geleden
Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

2 uur geleden