Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China Eastern verliest fors op beurs Hongkong na vliegtuigcrash

China Eastern verliest fors op beurs Hongkong na vliegtuigcrash

HONGKONG (ANP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines verloor dinsdag op de beurs in Hongkong dik 5 procent van zijn beurswaarde. De koers stond onder druk als gevolg van de vliegtuigcrash in China waarbij 132 mensen het leven lieten. Het bedrijf houdt alle toestellen van het type Boeing 737, waarmee de crash plaatsvond, voorlopig aan de grond.

Het toestel van China Eastern Airlines stortte maandag in het zuiden van China neer. Volgens de luchtvaartautoriteiten waren er 123 passagiers en negen bemanningsleden aan boord. Reddingswerkers zijn naar de rampplek gestuurd. Na het ongeluk werden massaal vluchten geannuleerd. Van de 11.800 geplande vluchten in China bleef bijna driekwart aan de grond. Onder andere op de doorgaans drukke route tussen Beijing en Shanghai werd veel minder gevlogen. De crash was het eerste dodelijke vliegtuigongeluk in China sinds 2010.

Verder viel de koerssprong van techconcern Alibaba in Hongkong op. Het aandeel won bijna 9 procent nadat het bekendmaakte dat het zijn aandeleninkoopprogramma opvoert van 15 miljard dollar naar 25 miljard dollar. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 2 procent hoger.

Japan

De Chinese regering maakte verder bekend dat de steun voor de economie en de kapitaalmarkt zal worden opgevoerd. Beijing herhaalde daarmee de eerdere belofte om het gehavende beleggersvertrouwen te herstellen in het licht van een zwakkere groei, een ineenstorting van de vastgoedmarkt en streng optreden tegen technologiebedrijven. De index in Shanghai won 0,3 procent.

In Japan kwamen beleggers terug van een lang weekend, de belangrijke financiële markten in Tokio bleven maandag nog gesloten vanwege een nationale feestdag. De Nikkei-index won dinsdag 1,5 procent. Het aandeel Sony won 0,7 procent. Het technologieconcern maakte bekend de Canadese gameontwikkelaar Haven Entertainment Studios over te nemen. Financiële details werden daarbij niet gemeld. Het is zeker niet voor het eerst dat Sony zich op de markt voor videogames roert.

Meer uit Financieel

Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

44 minuten geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

1 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

3 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

3 uur geleden
Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

4 uur geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

4 uur geleden