Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China: coronavirus in Peking oorspronkelijk Europees

China: coronavirus in Peking oorspronkelijk Europees

PEKING (ANP/RTR) - China heeft de genetische data openbaar gemaakt van het coronavirus dat recentelijk in de hoofdstad Peking is uitgebroken. Functionarissen stellen op basis van voorlopige bevindingen dat het zou gaan om een Europese stam van het nieuwe coronavirus. Over de herkomst van het nieuwe coronavirus wordt al maanden gesteggeld tussen onder meer China en de Verenigde Staten.

China zegt dat het de genetische data heeft overhandigd aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land stond onder druk om haast te maken met het publiceren van de gegevens nu het coronavirus in de hoofdstad om zich heen grijpt.

Het Chinese Nationale Datacentrum voor Microbiologie meldt dat de data uit Peking zijn gebaseerd op drie monsters, twee van mensen afkomstig, en een uit de omgeving. De monsters zijn genomen op 11 juni, de dag waarop het longvirus na maanden weer de kop op stak in Peking. Sindsdien zijn er in totaal 183 nieuwe besmettingen in de Chinese hoofdstad gemeld. Een voedselmarkt zou de infectiehaard zijn geweest.

Een functionaris van de Chinese equivalent van het RIVM stelt dat het virus juist uit Europa afkomstig is, hoewel het verschilt van het virus dat nu in Europa heerst. Volgens de functionaris is het veronderstelde Europese virus in Peking ook ouder. Volgens de Chinese hoofdepidemioloog is het virus niet noodzakelijk vanuit een Europees land naar Peking verspreid. Dezelfde stam is ook aanwezig in de Verenigde Staten en Rusland, zei hij.

Meer uit Buitenland

Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

36 minuten geleden
Tweede lozing afvalwater Fukushima gepland voor volgende week

TOKIO (ANP/AFP) - Japan gaat volgende week een tweede lading afvalwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima in zee lozen, heeft de Japanse energiemaatschappij Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gemeld. De eerste lozing vond plaats op 24 augustus. "De inspecties na de eerste lozing zijn voltooid. De tweede lozing vindt plaats op 5 oktober", zei TEPCO donderdag.

2 uur geleden
Dit jaar al meer dan 400.000 migranten Darien Gap overgestoken

PANAMA-STAD (ANP/AFP) - Het aantal migranten dat op weg is naar de Verenigde Staten en daarvoor de Darien Gap oversteekt is dit jaar gestegen tot meer dan 400.000, heeft de Panamese regering donderdag gezegd. Dat is 62 procent meer dan het aantal migranten dat vorig jaar dit junglegebied op de grens van Panama en Colombia overstak.

2 uur geleden
Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

5 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

10 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

11 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

15 uur geleden