Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China boos over 'tussenlanding' van Taiwanese vicepresident in VS

China boos over 'tussenlanding' van Taiwanese vicepresident in VS

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft fel uitgehaald naar Taiwan en de Verenigde Staten naar aanleiding van een tussenstop die de Taiwanese vicepresident William Lai maakte in New York. Lai, die op weg is voor een officieel bezoek aan Paraguay, arriveerde zaterdag in New York, officieel voor een overstap. Maar op X, voorheen Twitter, schreef hij dat hij verschillende ontmoetingen zal hebben en bijeenkomsten zal bijwonen.

In een verklaring noemt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de Taiwanese vicepresident een "separatist" en "een onruststoker door en door". Ook zegt het dat China "resolute en krachtdadige" maatregelen zal nemen om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen. Het communistische land beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat tussenstops van Taiwanese regeringsvertegenwoordigers "routine" zijn. Lai zou de elfde vicepresident zijn die een tussenlanding in de Verenigde Staten maakt.

Officieel onderhouden Taiwan en de VS geen diplomatieke betrekkingen, maar de VS zijn de belangrijkste wapenleverancier van de eilandstaat die zich door China bedreigd weet. Ook zien de Amerikanen Taiwan als een bondgenoot in hun pogingen om de invloed van China in te perken.

Woensdag vliegt Lai terug uit Paraguay. Dan maakt hij een tussenlanding in San Francisco, waar hij zal spreken met het hoofd van een organisatie die namens de Amerikaanse regering onofficiële contacten onderhoudt met Taiwan.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

6 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

7 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

9 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

10 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

10 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

11 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

11 uur geleden