Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China boos over Canadese 'megafoondiplomatie'

China boos over Canadese 'megafoondiplomatie'

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - China heeft boos gereageerd op een internationaal initiatief waar Nederland en tientallen andere landen aan meedoen. Zij veroordeelden de praktijk waarbij landen buitenlandse burgers vastzetten om daarmee politieke druk uit te oefenen op de thuislanden van die arrestanten.

Peking haalde uit naar initiatiefnemer Canada, dat ruziet met Peking over de arrestatie van Canadezen. "De Canadese poging om China onder druk te zetten door 'megafoondiplomatie' te gebruiken of groepsdruk te organiseren is compleet zinloos en een doodlopend pad", reageerde een woordvoerder van de Chinese ambassade in Canada.

Ministers uit de landen die het Canadese initiatief steunden, tekenden een gezamenlijke verklaring. Ze veroordeelden in die tekst geen specifieke landen, maar Canada heeft China in het verleden verweten dat het zich schuldig maakt aan 'gijzelaarsdiplomatie'.

De Chinese autoriteiten arresteerden in 2018 twee Canadezen. Dat gebeurde nadat topbestuurder Meng Wanzhou van het Chinese miljardenbedrijf Huawei was aangehouden in Vancouver. China houdt vol dat die zaken niets met elkaar te maken hebben.

Meer uit Buitenland

Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

55 minuten geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

1 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

1 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

3 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

3 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

3 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het gaat goed met het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd.

4 uur geleden