Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China boos op Frans parlement na motie over genocide Oeigoeren

China boos op Frans parlement na motie over genocide Oeigoeren

BEIJING (ANP/AFP) - Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een motie in het lagerhuis van het Franse parlement veroordeeld die de vervolging van de Oeigoeren genocide noemt. De motie werd donderdag ingediend door de Socialistische Partij en bijna unaniem aangenomen.

"De motie in het Franse lagerhuis over Xinjiang negeert feiten en wettelijke kennis en bemoeit zich opzichtig met Chinese interne aangelegenheden", aldus een woordvoerder. "China is er zwaar op tegen."

Het Franse lagerhuis sloot zich donderdag aan bij overheidsinstellingen in meerdere landen die de systematische vervolging van de islamitische Oeigoeren in de provincie Xinjiang. De Nederlandse Tweede Kamer nam vorig jaar ook zo'n motie aan. Ook zijn er steeds meer landen die geen regeringsdelegatie naar Beijing sturen voor de Olympische Winterspelen om dezelfde reden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 4 maanden geleden
de fransen moeten eens openbaar maken hoe ze de eilandbewoners behandelen die nog steeds te maken hebben met ziektes enz veroorzaakt door de atoombom testen en de door straling zieke militairen makkelijk he naar een ander land te wijzen..

Meer uit Buitenland

Jury begint met beraad in smaadzaak Depp tegen Heard

FAIRFAX (ANP) - De jury in de smaadzaak van de Amerikaanse acteur Johnny Depp tegen zijn ex-echtgenote Amber Heard is in beraad gegaan. Na een proces van zes weken waarin Depp en Heard elkaar van huiselijk geweld beschuldigden, zal de zevenkoppige jury overleg voeren over een uitspraak.

1 uur geleden
Politie Texas erkent fout tijdens schietpartij Uvalde

UVALDE (ANP/RTR) - De politie in Texas heeft een "verkeerde keuze" gemaakt door niet direct in te grijpen tijdens de schietpartij op de basisschool in Uvalde, die negentien kinderen en twee leraren het leven kostte. De belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de staat, Steven McCraw, zei dat vrijdag. "Het was de verkeerde beslissing. Punt uit", aldus McCraw.

3 uur geleden
Biden wil Amerikanen deel studieschuld kwijtschelden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan Amerikanen een deel van hun studieschuld kwijt te schelden, meldt The Washington Post op basis van anonieme regeringsbronnen. Het plan van het Witte Huis zou van toepassing zijn op Amerikanen met een studieschuld die in 2021 minder dan 150.000 dollar verdienden.

5 uur geleden
VS leggen Noord-Korea nieuwe sancties op na rakettesten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd in reactie op de drie raketlanceringen van dat land eerder deze week. De VS hadden liever gezien dat Noord-Korea nieuwe sancties zou worden opgelegd in VN-verband, maar Rusland en China spraken daartegen veto's uit.

6 uur geleden
Geen doorbraak in NAVO-overleg tussen Turkije, Zweden en Finland

ANKARA (ANP/RTR) - Gesprekken tussen Turkse functionarissen en delegaties uit Zweden en Finland deze week in Turkije hebben niet tot een doorbraak geleid in de NAVO-kwestie, melden meerdere bronnen. De Noord-Europese landen willen toetreden tot de militaire alliantie, maar huidig lid Turkije dreigt de toetreding te blokkeren.

8 uur geleden
Noord-Korea importeerde mondkapjes en coronavaccins uit China

BEIJING (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft in de maanden voordat de eerste corona-uitbraak in het land officieel werd gemeld miljoenen mondkapjes, duizend beademingsapparaten en mogelijk ook coronavaccins geïmporteerd vanuit China. Dat blijkt uit handelsdata die de Chinese regering openbaar heeft gemaakt.

11 uur geleden
Zelenski blijft aandringen op vredesoverleg met Poetin

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski blijft aandringen op een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Hij laat vrijdag weten meerdere keren tevergeefs te hebben geprobeerd met Poetin in overleg te gaan over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne.

11 uur geleden