Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China boos om uitspraken Pompeo in Suriname

China boos om uitspraken Pompeo in Suriname

PEKING (ANP) - China heeft boos gereageerd op uitspraken die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deed in Suriname, over de samenwerking tussen beide landen. Volgens Surinaamse media zegt de Chinese ambassade dat Pompeo "ongegrond het land aanvalt".

Pompeo zei in Paramaribo dat "aan investeringen van China altijd kosten zijn verbonden". "Wij komen contracten na, we doen niet aan roofkapitalisme", aldus Pompeo. Zowel Chinese als Amerikaanse bedrijven willen graag voet aan de grond krijgen in Suriname. "Wij adviseren Pompeo feiten en waarheid te respecteren en om te stoppen met arrogantie en vooroordelen, laster en het verspreiden van geruchten over China", schrijft de ambassade in een verklaring.

"Onder het mom van democratie en mensenrechten valt Pompeo ongegrond ons land aan", aldus de ambassade verder. "De relatie tussen Suriname en China is een van wederzijds respect en gelijkheid. Het is een goed voorbeeld van twee landen die ondanks verschillende politieke inzichten en verschillende culturen toch goed met elkaar overweg kunnen. Elke poging om onenigheid te zaaien tussen China en Suriname is gedoemd te mislukken."

De Surinaamse president Chan Santokhi zei dat hij niet wilde kiezen tussen beide landen. "Wij hebben ook goede relaties met andere landen."

Meer uit Buitenland

Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

51 minuten geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

3 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

5 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

6 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

6 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

8 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

11 uur geleden