Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China blijft op zelfde koers na IPCC-rapport

China blijft op zelfde koers na IPCC-rapport

PEKING (ANP/AFP) - China heeft geen plannen het beleid te wijzigen naar aanleiding van de alarmsignalen van het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC). Dat waarschuwde maandag in een rapport dat de temperatuur op de wereld al in 2030 1,5 graad hoger zou worden als er geen actie wordt ondernomen en het panel voorziet catastrofale gevolgen voor de mensheid.

In China is nauwelijks melding gemaakt van de apocalyptische voorstellingen van het IPCC. Het land is goed voor ongeveer een derde van alle broeikasgassen die worden uitgestoten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet desgevraagd dinsdag weten dat het klimaatbeleid hetzelfde blijft. De Volksrepubliek blijft ernaar streven in 2060 klimaatneutraal te zijn en rekent erop dat het land in 2030 op zijn hoogtepunt is wat betreft de uitstoot van CO2. Daarna moet dat alsmaar minder worden.

President Xi Jinping gaat ook "strikte controle uitoefenen" op de groei van het aantal kolencentrales in het land. Het land zou dan na 2026 steeds minder energie uit kolen halen. China wordt al geruime tijd bekritiseerd wegens het openen van tientallen kolencentrales. Eerder deze maand maakten de autoriteiten in Peking bekend dat er recent vijftien kolenmijnen zijn heropend die eerder werden opgedoekt. Binnen afzienbare tijd worden nog eens 38 eerder gesloten kolenmijnen weer in gebruik genomen.

China worstelt met een groeiende vraag naar betaalbare energie. Het land telt al meer dan duizend kolencentrales en dat is ongeveer de helft van de kolencentrales op aarde.

Meer uit Buitenland

Assange mag beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS

LONDEN (ANP/RTR) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag beroep aantekenen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, oordeelt een rechtbank in Londen. Het beroep draait om de vraag of Amerikaanse rechtbanken zijn recht op vrije meningsuiting als Australische burger zullen beschermen.

22 minuten geleden
Israëlische ministers woedend over aanvraag arrestatiebevelen ICC

JERUZALEM (ANP/RTR) - In Israël is woedend gereageerd op het nieuws dat de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft gevraagd om arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant. De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, spreekt van "een misdaad van historische proporties".

43 minuten geleden
Hamas hekelt aanvraag arrestatiebevel tegen kopstukken

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas hekelt de aanvraag van internationale arrestatiebevelen tegen drie van haar leiders door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Dit "stelt het slachtoffer gelijk aan de beul", aldus een topfunctionaris van de Palestijnse groepering. Hij spreekt van een aanmoediging voor Israël om door te gaan met zijn "oorlog van uitroeiing" in Gaza.

1 uur geleden
Poetin spreekt met interim-president Iran

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch gesproken met Mohammad Mokhber, de maandag aangetreden interim-president van Iran. Mokhber heeft de taken overgenomen van de overleden president Ebrahim Raisi.

1 uur geleden
Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

DEN HAAG (ANP/AFP) - De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

1 uur geleden
China ziet geen veranderingen met komst nieuwe president Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - China ziet geen veranderingen wat Taiwan betreft nu daar een nieuwe president aan de macht is. "Het verandert niets aan het historische en juridische feit dat beide zijden van de Straat van Taiwan tot één China behoren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

3 uur geleden