Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China blijft fors investeren in zonne-energie

China blijft fors investeren in zonne-energie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China blijft de investeringen in zonne-energie fors opvoeren om de hoeveelheid hernieuwbare energie in het land te vergroten. In de eerste vier maanden van dit jaar verdriedubbelden de investeringen in zonne-energie. Volgens kenners zet dat in de rest van het jaar door.

Tussen januari en april stopte de Chinese overheid 29 miljard yuan (zo'n 4 miljard euro) in zonne-energie. Dat is flink meer dan in dezelfde maanden een jaar eerder, aldus de Nationale Energie Administratie van het land. Over bijna heel vorig jaar kwam het totaalbedrag voor zonne-energie uit op 51,3 miljard yuan.

China is de omvorming naar schone energie flink aan het versnellen. Het land wil veel minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en een meer flexibel energienetwerk bouwen om aan milieudoelen te voldoen voor 2030. Tegen 2060 wil China geen CO2 meer uitstoten.

Steenkool

China wil ook genoeg zekerheid van eigen energiebronnen hebben nu de wereldwijde energiemarkt onder druk staat vanwege onder andere de oorlog in Oekraïne. Ook stijgen de energieprijzen al geruime tijd, onder meer door economisch herstel waardoor er meer geproduceerd wordt, en dat kost meer energie.

Steenkool zal de komende jaren wel nog een grote rol spelen in de energievoorziening van China. Beijing heeft plannen om energiecentrales om te vormen die kolen kunnen gebruiken, ter ondersteuning van hernieuwbare energie. Zon en wind kunnen namelijk onregelmatig zijn en het omvormen van centrales kan de boel in evenwicht houden.

Meer uit Financieel

Scheidend directeur: India wordt grootste markt voor Unilever

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - De vertrekkende topman van Unilever in India verwacht dat zijn land "onvermijdelijk" de grootste markt qua omzet zal worden voor het Britse levensmiddelenconcern. En dat zal volgens hem mogelijk al voor het komende decennium kunnen gebeuren. De baas van Hindustan Unilever, Sanjiv Mehta, waarschuwde zijn opvolger wel dat hij het hoofd zal moeten bieden aan een steeds heviger wordende concurrentie in het land.

8 minuten geleden
'Virtuele elektriciteitscentrale' van Eneco moet balans bewaken

ROTTERDAM (ANP) - Eneco wil met de koppeling van windparken, zonneparken, batterijen en andere fysieke objecten aan een virtueel platform problemen op het elektriciteitsnet tegengaan. De energieleverancier hoopt ook kleinere apparatuur zoals laadpalen of elektrische auto's aan te sluiten op deze 'virtuele elektriciteitscentrale', die moet helpen om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te krijgen.

11 minuten geleden
TikTok-moeder mengt zich in strijd om Chinees alternatief ChatGPT

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Ook TikTok-moederbedrijf ByteDance mengt zich in de strijd om de beste kunstmatige intelligentie(AI)-tool. Volgens een woordvoerder van het Chinese concern testen medewerkers nu de chatbot met de voorlopige naam Grace. In China is na de lancering van het populaire ChatGPT een felle strijd losgebarsten voor een lokale versie van de generatieve AI.

37 minuten geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI in kopgroep van AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML, Besi en ASMI stonden vrijdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak, die vrijwel onveranderd bleef. De chipbedrijven profiteerden onder meer van omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke afnemer van chipmachines van ASML, zag de omzet in mei met ruim 19 procent stijgen ten opzichte van een maand eerder.

57 minuten geleden
ING: Nederlanders betalen stap voor stap minder voor energie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen.

1 uur geleden
Platenlabel UMG wil hoger inkomen Drake via nieuw streamingmodel

AMSTERDAM (ANP) - Artiesten als Drake en Taylor Swift zouden binnenkort weleens fors meer kunnen gaan verdienen aan hun muziek via streamingdiensten. Hun platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) praat volgens bronnen van persbureau Bloomberg met streamingplatform SoundCloud voor een andere verdeling van de beloning voor hun artiesten.

1 uur geleden
Amerikaanse tak cryptobeurs Binance komt niet meer aan dollars

PALO ALTO (ANP) - De Amerikaanse dochteronderneming van cryptobeurs Binance zegt problemen te hebben met banken. Daardoor is het voor klanten binnenkort niet meer mogelijk om tegoeden in dollars aan te houden bij Binance.US. Klanten hebben tot dinsdag de tijd dit geld van hun accounts op het handelsplatform te halen.

1 uur geleden