Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China bevestigt economische groei van ruim 5 procent in 2023

China bevestigt economische groei van ruim 5 procent in 2023

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De economie van China is vorig jaar met 5,2 procent gegroeid. Dat bevestigde het Nationale Bureau voor de Statistiek woensdag. De Chinese premier Li Qiang liet dinsdag in een toespraak op het World Economic Forum in Davos al weten dat de op een na grootste economie ter wereld vorig jaar naar verwachting met 5,2 procent is gegroeid.

Het groeicijfer ligt iets boven de doelstelling van 5 procent die Beijing aan het begin van 2023 had gesteld. In maart zal de regering het groeidoel voor dit jaar bekendmaken. In het vierde kwartaal kwam de groei ook uit op 5,2 procent. Dat was iets lager dan de 5,3 procent die economen hadden verwacht.

De Chinese economie groeide vorig jaar harder dan een jaar eerder. Toen zorgden zeer strenge lockdowns tegen het coronavirus voor een stijging van slechts 3 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp). Desondanks is het de zwakste groei sinds 1990, exclusief de jaren van de coronapandemie.

Kwakkelende uitgaven

China kampte afgelopen jaar met kwakkelende uitgaven van consumenten, een laag ondernemersvertrouwen en een afnemende wereldwijde vraag. Ook heeft het land al jaren last van een grote crisis op de vastgoedmarkt, waar veel met schulden overladen projectontwikkelaars in de financiële problemen zijn geraakt.

Naast de groeicijfers maakte het statistiekbureau ook een reeks andere macro-economische cijfers bekend, waaronder gegevens over de jeugdwerkloosheid. China was eerder gestopt met het vrijgeven van deze cijfers, nadat de jeugdwerkloosheid in juni een recordhoogte van ruim 21 procent bereikte. In december kwam de jeugdwerkloosheid uit op 14,9 procent. Daarnaast stegen de Chinese winkelverkopen in december met 7,4 procent. Dat was minder dan verwacht. De industriële productie nam vorige maand wel sterker dan voorzien toe met 6,8 procent.

Meer uit Financieel

Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

21 minuten geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

3 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

3 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

12 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

17 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

18 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

21 uur geleden