Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China belooft stappen om economie te stabiliseren in 2022

China belooft stappen om economie te stabiliseren in 2022

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China neemt volgend jaar verdere stappen om de economische groei te stabiliseren. Verschillende Chinese ministeries beloven daarbij meer maatregelen te nemen om de economische vertraging die wordt veroorzaakt door de problemen op de Chinese vastgoedmarkt, de zwakke consumentenuitgaven en het coronavirus, te keren.

Door de toenemende druk op de economie hebben de Chinese leiders het waarborgen van stabiliteit tot hun topprioriteit voor volgend jaar gemaakt. Alle regio's en ministeries zijn opgeroepen om mee te werken om dat doel te bereiken. De Chinese centrale bank heeft al gehoor gegeven aan de oproep en beloofde een monetair beleid te voeren dat bevorderlijk is voor de economische stabiliteit.

De People's Bank of China zal een verscheidenheid aan monetaire beleidsinstrumenten gebruiken om de liquiditeit "redelijk en ruim" te houden en ervoor te zorgen dat de kredietgroei stabiel is. Ook het ministerie van Financiën gaat een fiscaal beleid voeren om de groei te stabiliseren, met grotere belastingverlagingen en andere lastenverlichtingen in 2022.

Omikronvariant

De Chinese economie is de afgelopen maanden vertraagd. De inzinking van de vastgoedmarkt treft de met schulden beladen projectontwikkelaars en ondermijnt ook de industriële productie. Daarnaast dalen de huizenprijzen en vertraagt de groei van de investeringen en de particuliere consumptie.

De opkomst van de omikronvariant vormt eveneens een extra bedreiging voor de op een na grootste economie ter wereld, omdat het de vraag naar export zou kunnen schaden. Strengere beperkingen in eigen land zouden de productie en consumentenuitgaven verder onder druk kunnen zetten.

Banken

In december verlaagde de centrale bank het leentarief met 5 basispunten nadat eerder al de kapitaaleisen van banken werden verlaagd. Banken hoeven daardoor minder achter de hand te houden en kunnen meer geld uitlenen aan bedrijven om de economie te stimuleren. Gouverneur Yi Gang van de centrale bank wil het beleid in 2022 beter afstemmen op de reële economie, ofwel alle economische activiteiten die niet onder de financiële sector vallen.

De Chinese minister van Handel Wang Wentao zei ook "al het mogelijke" te zullen doen om het consumptieherstel, de buitenlandse handel en buitenlandse investeringen te stabiliseren. De stijgende grondstofprijzen en stijgende arbeids- en transportkosten zullen het volgens de minister echter moeilijk maken voor China om de groei van de buitenlandse handel volgend jaar stabiel te houden.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

2 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

3 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

5 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

8 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

9 uur geleden