Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

Bayer verwacht dat de kernwinst per aandeel, een belangrijke winstgraadmeter van het bedrijf, dit jaar beduidend lager uitkomt dan vorig jaar. Eerder gingen er stemmen op dat het misschien beter zou zijn als Bayer zich zou opsplitsen. "Ons antwoord is 'nu niet'", zegt de vorig jaar aangetreden Anderson daarover in een verklaring. Toch sluit hij een splitsing in de toekomst ook niet uit. "Dit mag niet verkeerd worden opgevat als 'nooit", voegt hij er namelijk aan toe.

Bayer kampt onder andere met een reeks rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door het onkruidverdelgingsmiddel Roundup. Dat middel met het omstreden bestanddeel glyfosaat kreeg Bayer in handen na de overname van zijn Amerikaanse concurrent Monsanto. Onder Anderson wordt wel gewerkt om de ontwikkeling van geneesmiddelen te versterken, de kosten terug te dringen en besluitvormingsprocessen te versnellen.

Recent kondigde het concern al aan veel managementlagen binnen het bedrijf op te heffen. Maar het is nog niet bekend hoeveel banen er in totaal zullen verdwijnen bij Bayer, dat eind 2022 meer 100.000 mensen in dienst had. Het bedrijf, tevens eigenaar van voetbalclub Bayer Leverkusen, is actief in meer dan tachtig landen waaronder Nederland. Hier werken ruim 1000 mensen op verschillende locaties.

Meer uit Financieel

Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

26 minuten geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

1 uur geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

1 uur geleden
Lage waterstand Donau hindert scheepvaart

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.

1 uur geleden
Vakbonden: al veiligheidsmaatregelen genomen voor staking bij KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

2 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

2 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

2 uur geleden