
Chartervaart vraagt om 20 miljoen euro extra crisissteun
ENKHUIZEN (ANP) - Om de vloot van traditionele zeil- en motorschepen door de crisis te loodsen is 20 miljoen euro nodig, bovenop de al door het kabinet genomen maatregelen. Dat heeft de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) berekend. De organisatie pleit al langer voor een noodfonds.
Al in april waarschuwde de BBZ dat de de generieke maatregelen voor ondersteuning van het bedrijfsleven niet voldoende zijn om te voorkomen dat ondernemers failliet zullen gaan en dat historische schepen zullen verdwijnen. De overheid doet volgens de beroepsvereniging veel goed. Ook met de recente toekenning van de regeling voor tegemoetkoming in de vaste lasten voor de zeevaart. Maar dit alles zal volgens de BBZ niet genoeg zijn om de enorme schade in de sector op te vangen.
Door de coronacrisis moeten schepen alle reizen voor dit jaar afzeggen, aldus de BBZ. Regels omtrent social distancing kunnen voor sommige schepen voor enige verlichting zorgen. Evengoed zal de omzetschade dit jaar zo'n 60 miljoen euro uitkomen, wat neerkomt op 90 procent van de jaaromzet van de hele sector.
Met de 20 miljoen euro extra zouden schippers volgens de beroepsorganisatie het noodzakelijke onderhoud aan hun schepen kunnen bekostigen. Daarmee blijven ze ook behouden. In hun roep om een noodfonds voerden eerder zo'n 160 schepen op het IJmeer voor fort Pampus al actie. "We wachten al twee maanden op antwoord en dat is veel te lang", klaagt de BBZ nu.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.
1 uur geledenTOKIO (ANP) - De belangrijkste Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag omlaag. Een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank voedde de vrees dat mogelijk ook de Amerikaanse Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Eerder deze week schroefde de Australische centrale bank de rente ook al op, terwijl economen hadden gerekend op een ongewijzigde rente.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel. Economen van ABN AMRO zijn ook minder positief geworden en rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.
10 uur geleden