Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

Munger leerde Buffett in 1959 kennen. Later zou Buffett verklaren dat hij van Munger een van zijn belangrijkste zakelijke adviezen kreeg. Hij spoorde hem namelijk aan "geweldige bedrijven voor een goede prijs te kopen, in plaats van goede bedrijven voor een geweldige prijs".

Onder Buffett en Munger groeide Berkshire Hathaway uit tot een investeringsfonds met een beurswaarde van ruim 783 miljard dollar. De bedrijven die de investeerders kochten zijn onder andere actief in de verzekeringsbranche, goederentransport en nutsvoorzieningen.

Munger en Buffett werden pas in 1975 een duo, toen Munger vicevoorzitter werd van het toen al door Buffett geleide Berkshire. Munger stond er bekend als simpelweg Charlie, geliefd als hij was om zijn droge opmerkingen over investeren, de economie en de menselijke natuur. Zo vergeleek hij bankiers eens met "oncontroleerbare heroïneverslaafden" en noemde hij de virtuele munt Bitcoin "rattengif".

Hij kon ook onverwachts uit de hoek komen. Zo zei hij in een van zijn laatste interviews tegen CNBC dat "goud een geweldig ding is om in je kleding te naaien als je een joodse familie bent in Wenen in 1939, maar ik denk dat beschaafde mensen geen goud kopen: die investeren in productieve bedrijven." Over het succes van Berkshire zei hij in 2010: "We zien er misschien uit als mensen die een truc beheersen. Maar het is geen genialiteit. Het is gewoon het vermijden van domheid."

Munger overleed vredig in een ziekenhuis in de staat Californië. In een verklaring liet zijn kompaan Buffett weten: "Berkshire Hathaway kon niet worden uitgebouwd tot wat het nu is zonder Charlies inspiratie, wijsheid en bijdragen."

Meer uit Financieel

Resultaten chipbedrijf ASMI centraal op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt dinsdag vooral uitgekeken naar de resultaten van ASMI. Beleggers zijn met name benieuwd naar de vooruitzichten van de chiptoeleverancier. De laatste tijd is er meer vraag naar chips door de opkomst van toepassingen op het gebied kunstmatige intelligentie (AI).

45 minuten geleden
Reisorganisatie Expedia schrapt 1500 banen

SEATTLE (ANP) - Expedia Group, het bedrijf achter reiswebsites als Hotels.com en Trivago, gaat wereldwijd ongeveer 1500 banen schrappen. Dat komt overeen met 9 procent van het totale personeelsbestand. Daarmee wil het bedrijf de kosten drukken, marktaandeel winnen en de groei herstellen.

48 minuten geleden
Bloomberg: onlinekledingwinkel Shein bekijkt beursgang Londen

SINGAPORE (ANP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein is aan het kijken naar een beursgang in Londen in plaats van New York, omdat het moeilijkheden verwacht met een gang naar de Amerikaanse aandelenmarkt. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. In november werd door ingewijden nog gezegd dat Shein een sprong naar Wall Street zou willen maken.

1 uur geleden
Stedin roept op laadpaal tussen 16.00 en 21.00 uur uit te zetten

ROTTERDAM (ANP) - Netbeheerder Stedin roept laadpaalexploitanten op om laadpalen voor elektrische auto's tussen 16.00 uur en 21.00 uur uit te zetten, vooral in de stedelijke gebieden. Volgens de organisatie is dat nodig om het overvolle stroomnet in die uren wat te ontlasten. Dat is namelijk de tijd dat veel mensen dagelijks thuiskomen en allerlei apparaten aanzetten, waardoor er veel vraag naar stroom is.

1 uur geleden
Bitcoin voor het eerst sinds eind 2021 boven 57.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is dinsdag voor het eerst sinds eind 2021 weer tot boven de 57.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld zette daarmee het herstel voort na de schandalen in de afgelopen jaren, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. De prijs van de bitcoin wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen en verdere aankopen door MicroStrategy.

2 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

8 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

9 uur geleden