Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Charles staat voor paar pittige hoofdpijndossiers over familie

Charles staat voor paar pittige hoofdpijndossiers over familie

LONDEN (ANP/RTR) - Van een broer wiens reputatie is bezoedeld door een zaak van seksueel misbruik, tot zoon Harry die een lid van het koninklijk huis van racisme beschuldigt en zich als gevolg daarvan weinig aantrekt van de koninklijke mores. De nieuwe Britse koning Charles III staat, nog voor hij goed en wel is begonnen aan zijn werk, een paar flinke hoofdpijndossiers te wachten die de eenheid van de koninklijke familie mogelijk kunnen verscheuren.

Zo zijn er de al jaren voortslepende beschuldigingen en aanklachten van seksueel misbruik door zijn broer prins Andrew, de tweede zoon van koningin Elizabeth en naar verluidt haar lievelingskind. Hij heeft zich in 2019 teruggetrokken uit koninklijke functies na een rampzalig tv-interview waarin hij zijn naam hoopte te zuiveren over zijn relatie met de overleden Amerikaanse financier en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

In januari 2022 verloor hij zijn militaire banden en beschermheerschappen, en gaf hij zijn titel van Koninklijke Hoogheid op. Een maand later kwam hij een schikking overeen met Virginia Giuffre, een Amerikaanse vrouw die slachtoffer was van Epstein en die Andrew ervan had beschuldigd haar als tiener seksueel te hebben misbruikt. Andrew ontkende elk vergrijp en werd niet beschuldigd van strafrechtelijke overtredingen.

Rol prins Andrew

Charles zal nu moeten beslissen hoe hij omgaat met zijn jongere broer, die officieel nog steeds de hertog van York is, en welke rol hij in het openbaar kan spelen, als dat al mogelijk is.

Zoon Harry's besluit om met zijn Amerikaanse vrouw Meghan naar het buitenland te verhuizen, leidde ertoe dat zij in 2020 hun koninklijke rol neerlegden. Dat zorgde voor enorme ophef. Sindsdien hebben Harry en Meghan scherpe kritiek geuit op Buckingham Palace. Harry beschuldigde een niet nader genoemd lid van het koninklijk huis en ambtenaren van racisme. Ook zei hij dat vader Charles en broer William "gevangen zaten in het instituut".

Harry, die de titel hertog van Sussex draagt, heeft gesproken over de verdeeldheid in de familie, waarbij de verhoudingen tussen hem, zijn vader en broer nog steeds moeilijk zouden zijn. In zijn eerste toespraak tot de natie als koning, gaf Charles te kennen dat hij een dooi in de betrekkingen wenste. "Ik wil ook mijn liefde uitspreken voor Harry en Meghan, nu ze hun leven in het buitenland verder opbouwen", zei hij vrijdag in zijn toespraak.

Meer uit Buitenland

Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

2 minuten geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

1 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

2 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

5 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

6 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

7 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

7 uur geleden