Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Charles neemt militair saluut af voor koningin Elizabeth

Charles neemt militair saluut af voor koningin Elizabeth

LONDEN (ANP) - Voor het eerst heeft prins Charles een hoofdrol gespeeld tijdens de jaarlijkse Trooping the Colour-parade. Hij nam in plaats van zijn moeder koningin Elizabeth het militair saluut af en inspecteerde de troepen. Ook prins William en prinses Anne waren daarbij aanwezig.

Tijdens de Trooping the Colour-parade toont traditiegetrouw een van de zogenoemde Household-regimenten - Grenadier, Coldstream, Scots, Irish en Welsh Guards - zijn kleuren aan de koningin, in dit geval aan prins Charles. Dit jaar waren de Irish Guards aan de beurt.

De parade wordt al sinds 1748 gehouden ter ere van een verjaardag van de Britse vorst en is sinds 1820 een jaarlijks evenement. Het evenement, dat dit jaar onderdeel is van de festiviteiten rond het jubileum van de koningin, die nu 70 jaar op de troon zit, wordt altijd in juni gehouden ondanks het feit dat Elizabeth in april jarig is. Dit jaar doen zo'n 1500 soldaten, gekleed in de bekende rode uniformen en berenvelmutsen, en 350 paarden mee aan de parade.

De koningin bleef vanwege haar broze gezondheid achter op Buckingham Palace waar ze op het balkon is verschenen.

Koets

Voor het eerst maakten de kinderen van prins William en Catherine deel uit van de parade. Prins George, prinses Charlotte en prins Louis reden per koets met hun moeder en 'oma' Camilla mee naar Horse Guards Parade en terug naar het paleis. Meestal blijven de kleinere kinderen achter op het paleis en verschijnen ze alleen op het balkon.

In een tweede koets zaten prins Edward en zijn vrouw Sophie met hun kinderen en een derde rijtuig was er voor de hertog en hertogin van Gloucester en de echtgenoot van prinses Anne. Andere familieleden, onder wie naar verluidt prins Harry en zijn vrouw Meghan, volgden de ceremonie op Horse Guards Parade vanaf een balkon.

De parade vond dit jaar voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer in normale vorm plaats. De afgelopen twee jaar was er een kleine ceremonie op Windsor Castle achter gesloten deuren.

Meer uit Buitenland

Bondskanselier Scholz prijst overleden Henry Kissinger

BERLIJN/BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de overleden voormalige buitenlandminister van de VS, Henry Kissinger, geprezen als een bijzondere diplomaat die erg belangrijk is geweest voor de vriendschappelijke betrekkingen tussen Duitsland en de VS.

19 minuten geleden
Israël en Hamas verlengen wapenstilstand met minstens één dag

GAZA-STAD/JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël en Hamas zijn donderdag overeengekomen hun staakt-het-vuren in hun oorlog met minstens één dag te verlengen, luttele minuten voordat het zesdaagse bestand zou aflopen.

2 uur geleden
Kissinger, de man van de pingpongdiplomatie

WASHINGTON (ANP) - Slechts weinig politici hebben tijdens de Koude Oorlog zo'n stempel gedrukt op de wereld als de Amerikaanse voormalige minister Henry Kissinger van Buitenlandse Zaken. De man introduceerde eigenhandig de pragmatische 'Realpolitik' in het starre anticommunistische buitenlandse beleid van de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Hamas bevestigt dat Israël nieuwe gijzelaarslijst heeft afgewezen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas bevestigt dat Israël een door Hamas samengestelde lijst van vrij te laten gijzelaars niet heeft geaccepteerd. Daardoor is een verlenging op donderdagochtend van de tijdelijke wapenstilstand minder waarschijnlijk geworden.

3 uur geleden
Israëlische leger zegt dat wapenstilstand in Gaza zal voortduren

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zei donderdag dat een wapenstilstand met Hamas zal worden voortgezet "in het licht van de inspanningen van de bemiddelaars om het proces van de vrijlating van gijzelaars voort te zetten, en met inachtneming van de voorwaarden van de overeenkomst".

3 uur geleden
Israël en Hamas nog oneens over nieuwe Hamas-lijst met gijzelaars

TEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.

4 uur geleden
VS-diplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger (100) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

6 uur geleden