Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Charles Michel ziet optimisme over toekomst EU

Charles Michel ziet optimisme over toekomst EU

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-president Charles Michel ziet "energie en optimisme over de toekomst van Europa". De Belgische oud-premier zei dat in Brussel tijdens een ceremonie waar hij het voorzitterschap van de Europese Raad (de EU-toppen van regeringsleiders en staatshoofden) van de Pool Donald Tusk overnam.

Michel reisde als voorbereiding op zijn nieuwe baan de afgelopen maand naar de Europese hoofdsteden en ging ook bij premier Mark Rutte op bezoek. "Ik heb zoveel positieve ideeën gehoord over hoe we in de EU kunnen samenwerken en een onbreekbare eenheid vormen", zei hij.

De 43-jarige liberaal wil dat Europa wereldleider wordt van de groene economie en internationaal haar stem laat horen om haar belangen te beschermen. "De EU kan niet op de handen zitten bij de lastigste discussies van onze tijd."

Zelfverzekerd zijn

De EU moet ook met meer zelfvertrouwen spreken over haar normen en waarden op het wereldpodium, aldus de Belg. "500 miljoen burgers, sterke democratieën, robuuste economieën, de universiteiten gevuld met knappe koppen. De EU heeft veel redenen om zelfverzekerd en assertief te zijn."

Charles Michel werd begin juli door de regeringsleiders gekozen. Michels mandaat is voor 2,5 jaar, waarna hij kan worden herverkozen. Tusk droeg de voorzittersbel waarmee hij de EU-toppen de afgelopen vijf jaar opende vrijdagochtend aan Michel over, hoewel diens functie pas zondag officieel ingaat.

In zijn afscheidsspeech zei Tusk dat zijn mandaat op een scenario van Alfred Hitchcock had geleken. Hij doelde op de grote crises waar de EU-leiders onder zijn voorzitterschap mee werden geconfronteerd, zoals Griekenland, de migratiestromen, terroristische aanslagen en de brexit.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven aan kop in hogere AEX na sterke resultaten Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML waren donderdag de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers verwerkten de resultaten van het Amerikaanse AI-chipbedrijf Nvidia. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, wist afgelopen kwartaal opnieuw de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Het optimisme rond AI lijkt daarmee aan te houden. ASMI, Besi en ASML stegen tot 2,7 procent. Ook Nvidia koerst af op een stevige openingswinst op Wall Street.

10 minuten geleden
Volvo wil vrachtwagens op waterstof laten rijden

GÖTEBORG (ANP) - Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

34 minuten geleden
Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na resultaten Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML. Beleggers verwerken de resultaten van het Amerikaanse AI-chipbedrijf Nvidia. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, wist afgelopen kwartaal opnieuw de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Het optimisme rond AI lijkt daarmee aan te houden. Het aandeel Nvidia koerst af op een stevige openingswinst op Wall Street.

57 minuten geleden
Media: Justitie VS klaagt Ticketmaster-moederbedrijf aan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie en een groep Amerikaanse staten gaan Live Nation Entertainment donderdag aanklagen, melden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Dochterbedrijf Ticketmaster zou een te machtige positie hebben bij de verkoop van concertkaartjes.

1 uur geleden
Bedrijven keren voor record aan dividend uit

LONDEN (ANP) - Bedrijven hebben in het eerste kwartaal van dit jaar een recordbedrag van ruim 313 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Dat is een stijging van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Nederland overtroffen de dividenduitbetalingen het wereldwijde gemiddelde, volgens de Global Dividend Index van vermogensbeheerder Janus Henderson.

1 uur geleden
Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

2 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

7 uur geleden