'Chaos bij dienst die duizenden asieldossiers moet wegwerken'
DEN HAAG (ANP) - De Taskforce Dwangsommen, die is opgezet om de achterstand van duizenden asielaanvragen bij de immigratiedienst IND weg te werken, kampt met organisatorische problemen. Vier medewerkers doen daarover een boekje open in de Volkskrant.
Er zou onder meer sprake zijn van een tekort aan begeleiders en van achterstanden bij de vorming van de dossiers op basis waarvan de medewerkers asielaanvragen moeten beoordelen. Daardoor blijft het werk stilliggen.
Een van de medewerkers zegt dat "veel mensen thuiszitten, een salaris ontvangen van ten minste 3040 euro bruto per maand en helemaal niks doen". Ze zouden het advies krijgen de tijd te vullen met verdiepingsprogramma's over de landen van herkomst, zoals Netflix-documentaires en bijvoorbeeld het programma Danny in Arabistan.
Achterstallige dossiers
De Taskforce Dwangsommen moet voor het eind van het jaar 14.000 achterstallige dossiers hebben weggewerkt, zo heeft verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol de Tweede Kamer beloofd.
VluchtelingenWerk zegt de signalen over chaotische taferelen te herkennen en "verbijsterd" te zijn. "De lange wachttijden voor de asielprocedure zorgen voor enorm veel onzekerheid bij asielzoekers die al langer dan een jaar aan het wachten zijn en niet weten waar zij aan toe zijn. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol blijft de indruk wekken dat het om ‘wat opstartproblemen’ gaat, maar VluchtelingenWerk Nederland heeft ernstige twijfels." De organisatie vindt dat "de organisatorische chaos bij de Taskforce snel aangepakt moet worden".
Verbetering
Het ministerie van Justitie, dat gaat over asielzaken, zegt dat er "zaken zijn die beter kunnen". Daarover is het ministerie "met alle betrokkenen, ook medewerkers, in gesprek", laat het in een reactie weten.
Wel zijn onder meer de "planning, bereikbaarheid, inzet en begeleiding van medewerkers" verbeterd, aldus het ministerie. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Broekers-Knol is het "altijd de inzet geweest" om de 14.000 achterstallige dossiers weg te werken en is dat nog steeds zo.
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen blokkeren wederom een verzoek van GroenLinks-PvdA om te debatteren over een mogelijke onderwijsdeal, waarover momenteel nog wordt onderhandeld met een verbond van oppositiepartijen. Het verzoek van Luc Stultiens (GL-PvdA) om het debat over de onderwijsbegroting na een akkoord met een ronde te verlengen werd naast door de coalitie ook afgewezen door oppositiepartijen SGP en CDA.
10 uur geleden