Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Chaos bij dienst die duizenden asieldossiers moet wegwerken'

'Chaos bij dienst die duizenden asieldossiers moet wegwerken'

DEN HAAG (ANP) - De Taskforce Dwangsommen, die is opgezet om de achterstand van duizenden asielaanvragen bij de immigratiedienst IND weg te werken, kampt met organisatorische problemen. Vier medewerkers doen daarover een boekje open in de Volkskrant.

Er zou onder meer sprake zijn van een tekort aan begeleiders en van achterstanden bij de vorming van de dossiers op basis waarvan de medewerkers asielaanvragen moeten beoordelen. Daardoor blijft het werk stilliggen.

Een van de medewerkers zegt dat "veel mensen thuiszitten, een salaris ontvangen van ten minste 3040 euro bruto per maand en helemaal niks doen". Ze zouden het advies krijgen de tijd te vullen met verdiepingsprogramma's over de landen van herkomst, zoals Netflix-documentaires en bijvoorbeeld het programma Danny in Arabistan.

Achterstallige dossiers

De Taskforce Dwangsommen moet voor het eind van het jaar 14.000 achterstallige dossiers hebben weggewerkt, zo heeft verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol de Tweede Kamer beloofd.

VluchtelingenWerk zegt de signalen over chaotische taferelen te herkennen en "verbijsterd" te zijn. "De lange wachttijden voor de asielprocedure zorgen voor enorm veel onzekerheid bij asielzoekers die al langer dan een jaar aan het wachten zijn en niet weten waar zij aan toe zijn. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol blijft de indruk wekken dat het om ‘wat opstartproblemen’ gaat, maar VluchtelingenWerk Nederland heeft ernstige twijfels." De organisatie vindt dat "de organisatorische chaos bij de Taskforce snel aangepakt moet worden".

Verbetering

Het ministerie van Justitie, dat gaat over asielzaken, zegt dat er "zaken zijn die beter kunnen". Daarover is het ministerie "met alle betrokkenen, ook medewerkers, in gesprek", laat het in een reactie weten.

Wel zijn onder meer de "planning, bereikbaarheid, inzet en begeleiding van medewerkers" verbeterd, aldus het ministerie. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Broekers-Knol is het "altijd de inzet geweest" om de 14.000 achterstallige dossiers weg te werken en is dat nog steeds zo.

Meer uit Binnenland

Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

15 minuten geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

46 minuten geleden
Landal waarschuwt voor mogelijk lek gegevens 12.000 klanten

ZWOLLE (ANP) - Gegevens van ongeveer 12.000 mensen die onlangs hebben geboekt bij vakantieparken van Landal GreenParks zijn mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het bedrijf is slachtoffer geworden van een hack bij software van MOVEit voor het versturen van bestanden. Daardoor konden cybercriminelen toegang krijgen tot namen en contactgegevens van gasten.

1 uur geleden
A16 tussen Breda en België dicht vanwege brandende vrachtwagen

BREDA (ANP) - De A16 tussen Breda en de Belgische grens is bij Hazeldonk donderdagmiddag weer open. Eerder was de weg daar in beide richtingen dicht omdat er een vrachtwagen in brand stond, meldt de ANWB. Vanuit België is de weg nog wel dicht.

1 uur geleden
Natuurbrand op Leusderhei hindert verkeer op A28

UTRECHT (ANP) - Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. De brandweer had het vuur na een uur blussen onder controle, meldt de veiligheidsregio Utrecht (VRU).

1 uur geleden
A5 richting Hoofddorp kort dicht door ongeluk met meerdere auto's

AMSTERDAM (ANP) - De A5 vanuit Hoofddorp was donderdagmiddag even dicht na een ongeval waarbij meerdere auto 's betrokken waren. Rijkswaterstaat meldde het ongeluk rond 14.30 uur. Een uur later werd de weg weer vrijgegeven.

1 uur geleden
Zorgverleners verdachte zaak-Gino: kunnen leed niet ongedaan maken

SITTARD-GELEEN (ANP) - De partijen die betrokken waren bij de zorg voor Donny M. (23) voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde, misbruikte en vermoordde, zeggen dat ze het verdriet en het gedane leed niet ongedaan kunnen maken. Uit een onderzoek van Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties, bleek onder meer dat er niet goed is samengewerkt door de partijen. "We nemen de verbeterpunten uit het rapport ter harte", staat in een gezamenlijke verklaring.

2 uur geleden