Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Champagnedruiven door opgewarmd klimaat dit jaar vroeger geoogst

Champagnedruiven door opgewarmd klimaat dit jaar vroeger geoogst

DEN HAAG (ANP/RTR) - De oogst van champagnedruiven is dit jaar noodgedwongen eerder begonnen dan normaal als gevolg van klimaatverandering. Het komt volgens kenners niet vaak voor dat er in augustus al geoogst moet worden.

"Het is vrij duidelijk dat klimaatopwarming nu effect heeft", zegt Charles Philipponnat. Hij bezit een wijngaard in het noorden van Frankrijk waar jaarlijks honderdduizenden flessen champagne worden geproduceerd. Volgens hem zal de manier van het maken van wijn - door het klimaat - veranderen.

"We krijgen straks waarschijnlijk overrijpe druiven", verwacht Philipponnat. "Te droge zomerseizoenen zullen waarschijnlijk andere problemen veroorzaken waar we ons op aan zullen moeten passen. We moeten onze manier van wijn maken aanpassen", zegt hij. Ook zal de wijn als gevolg van de droogte anders smaken, denkt kenner Laurent Pinson. "We zullen misschien onze druivensoorten of teeltmethoden moeten aanpassen, die zullen verschillen met wat we nu doen."

De oogst van dit jaar is zo'n twee weken vroeger dan gemiddeld. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd er meestal pas in oktober geoogst, maar gaandeweg werd er in begin september al geplukt, weet Pinson. Bij hoge uitzondering - zoals nu - komt het voor dat er in augustus al geoogst moet worden.

Meer uit Financieel

Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

38 minuten geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

1 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

1 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

2 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiƫle schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

4 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

5 uur geleden