Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Champagne drukt export mousserende Europese wijnen

Champagne drukt export mousserende Europese wijnen

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De export van mousserende wijnen, zoals champagne, prosecco en cava uit de Europese Unie is voor het eerst in tien jaar gedaald. Dat komt vooral doordat de export van champagne sterk is gedaald. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van cijfers over 2020, het laatste jaar waarover gegevens beschikbaar zijn.

Daarmee wordt duidelijk dat de impact van de coronacrisis duidelijk zijn sporen nalaat op de verkoop van mousserende wijnen en in het bijzonder champagne. Dat houdt verband met de sluiting van restaurants en andere horeca vorig jaar. De verkoop van champagne daalde vorig jaar met meer dan een vijfde tot 66 miljoen liter. Een jaar eerder ging het nog om 84 miljoen liter.

De totale daling van Europese export van de mousserende wijnen was 6 procent tot 494 miljoen liter ten opzichte van 2019. Daarmee lag de uitvoer nog wel twee keer hoger dan de export in 2010. Van prosecco werd vorig jaar 205 miljoen liter uitgevoerd, tegen 207 miljoen liter een jaar eerder. Prosecco is sowieso de meest geëxporteerde mousserende wijn. Cava, dat in Spanje wordt geproduceerd, werd vaker buiten Europa verkocht in 2020. De export van deze wijn steeg met 10 procent tot 58 miljoen liter.

De totale verkoop van champagne, ook binnen de landen van de EU, daalde in 2020 met 18 procent, zo werd eerder gemeld. Volgens het Franse Champagnecomité (CIVC) was de terugval uiteindelijk niet zo erg als eerder gevreesd. Dat laatste was vooral te danken aan een sterkere vraag naar champagne tijdens de feestdagen.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

6 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

7 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

9 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

10 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

20 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden